Diplomáciai bonyodalmat is okoz az elhibázott túszkiszabadítás

A brit és az olasz fogoly kivégzésével végződött a brit kormány mentőakciója. Az olasz politikusok elégedetlenek, amiért a britek nem tájékoztatták őket a nigériai mentőakcióról.

Chris McManus brit állampolgárt, aki a B.Stabilini olasz építőipari cég alkalmazásában dolgozott az északnyugat-nigériai Birmin-Kebbibben, az olasz Franco Lamolinarával együtt tavaly májusban rabolta el a „Széhil-régión túli al-Kaida” terrorista csoport. A két áldozat sorsáról az elmúlt hónapokban keveset lehetett hallani, bár utólag úgy tűnik, brit és nigériai megbízottak folyamatosan tárgyaltak a túszejtőkkel. Jelentések szerint a bűnözők, akiknek a lelkén más, több tucat ember halálát követelő merénylet is szárad, zavaros, félreértelmezhető követelésekkel álltak elő.

A tragédia csütörtökön következett be. Titkosszolgálati információk valószínűsítették, hogy McManus és kollégája komoly veszélyben forog, ugyanis fogvatartóik tovább akarják adni őket egy másik terrorista bandának. Ezért nigériai segítséggel a Brit Különleges Erők részét képező tucatnyi naszádos és a Királyi Haditengerészet mintegy harminc tagja David Cameron engedélyével megpróbálta kiszabadítani a foglyokat. A brit kormány ráadásul azt hitte, hogy a támadás biztonságos megindítására kedvező az időpont.

A balul sikerült beavatkozás során több órás tűzharc bontakozott ki a brit katonák és az emberrablók között. David Cameron bejelentése szerint a két bérmunkást minden valószínűség szerint őrzőik gyilkolták meg. A rajtaütés során legalább két, esetleg három túszejtő vesztette életét. Goodluck Jonathan nigériai elnök szerint a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható erők közül több személyt is letartóztattak.

A látszólag hirtelen elhatározott és átgondolatlanul végrehajtott mentőakció kudarca kínos a brit kormány számára. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy olasz parlamenti képviselők és politikusok kifogásolják, Róma miért csak akkor kapott tájékoztatást a katonai fellépésről, amikor az már javában folyt. Nem vitatják azonban, hogy az illetékesek az elmúlt hónapokban rendszeresen tárgyaltak a túszok kimentéséről. Jogosnak tekintik mégis a kérdést, miért kockáztatta a Downing Street egy olasz állampolgár életét, miért nem vonta be az olasz hatóságokat a támadás előkészítésébe és a végső döntés meghozatalába. Giorgio Napolitano olasz elnök pedig megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a brit kormány miért nem konzultált velük.

A The Times napilap kommentárja szerint a brit és olasz építőipari dolgozó megmentésére irányuló akció kudarca „felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a legnépesebb afrikai országban tapasztalható növekvő válságra. A nigériai kormány már évek óta folyamatosan alul marad a nigériai születésű iszlám terroristákkal szemben, akik egyre merészebbek, és szoros együttműködést építettek ki a szomszédos országokban, Nigerben, Maliban és Szudánban működő al-Kaida csoportokkal”. Az északi régiót, ahol az elhibázott bevetésre sor került, egyre inkább úgy tartják számon, mint amit lehetőleg távolról el kell kerülni.

A brit Chris McManust és az olasz Franco Lamolinarát nem sikerült kimenekítenie a brit erőknek a nigériai terroristák fogságából
British hostage Christopher McManus is seen in this undated family handout photograph received in London on March 8, 2012. An Italian and a British hostage kidnapped in May in Nigeria were killed on Thursday by their captors during a joint raid by British and Nigerian forces in an operation to free them, Italy's government said. The joint forces intervened to free Italian Franco Lamolinara and Briton Christopher McManus because they were fearful that their lives were under threat, the statement said. REUTERS/Foreign and Commonwealth Office/Handout (BRITAIN - Tags: CIVIL UNREST SOCIETY POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.