Diktátor Szibériában

Kim Dzsong Il páncélvonata vasárnap haladt át az orosz-észak-koreai határon. Az út célja busás segélyek fejében hajlandóságot mutatni a vitatott atomprogramról folyó tárgyalások újrakezdésére, és elnyerni Moszkva bólintását a diktátor fia, Kim Dzsong Un hatalomra lépéséhez.

Oroszországba érkezett Kim Dzsong Il. az észak-koreai diktátort szállító páncélvonat vasárnap haladt át a kát ország határán, ahol a phenjani küldöttséget Viktor Isajev, Dmitrij Medvegyev orosz elnök távol-keleti különmegbízottja fogadta. Kim Dzsong Il Medvegyev meghívására utazott Oroszországba kilenc év után.

Kim Dzsong Il páncélvonata a transz-szibériai expressz nyomvonalán halad Moszkva felé. Vasárnap reggel rövid időre megállt Habarovszkban is. Itt kutyás rendőrök evakuálták és zárták le a vasútállomást. Az észak-koreai diktátor ezután egy amuri vízi erőművel ismerkedett meg, amelynek megtermelt áramtöbbletéből orosz elképzelések szerint egy jelentős mennyiséget Dél-Korea kapna meg az északi hálózaton keresztül. A Bureja folyó erőművében rendezett fogadáson a helyi PortAmur hírügynökségnek egyébként alkalma nyílt lencsevégre kapni a világ utolsó kommunista diktátorát; a nyilvánosságra hozott öt felvétel közül négyen Kim Dzsong Il napszemüvegben és a védjegyévé vált, maoista ihletésű egyenruhában szerepel, amint beír a vendégkönyvbe és fogadja a neki szóló ajándékokat. (A páncélvonat 17 kocsiból áll, de a határon, Haszanban hozzácsatolták azokat az orosz vagonokat is, amelyekben az észak-koreai küldöttséget kísérő Isajev és az orosz biztonsági személyzet utazik.)

A hivatalosan ismert program szerint Kim Dzsong Il kedden Ulan-Udében találkozik Medvegyevvel. Hogy a Bajkál-tó közelében fekvő településre – Burjátföld fővárosába érjen, a diktátor vonatának a határtól mintegy háromezer kilométert kell megtennie – jegyezte meg a látogatásról szóló hírében a Rosszija 24 csatorna. A tárgyalásokon szó lesz egy energiavezeték megépítéséről is, amely Szahalin szigetéről szállítana gázt Dél-Koreáig Észak-Koreán keresztül. A vezeték terve 2000 óta az aztalon van; ha meg is valósul, az évi százmillió dolláros bevételt jelent Phenjan számára, nem beszélve az olcsó gázról, amely az övé lehet.

Oroszországi útjának két nagy apropója van: az egyik, hogy Phenjan busás segélyek fejében hajlandóságot mutasson a vitatott  atomprogramjáról folyó hatoldalú nemzetközi tárgyalások újrakezdésére, a másik viszont az, hogy a Kim-klán elnyerje Moszkva bólintását a „kedves vezető” kijelölt utódának, Kim Dzsong Unnak a hatalomra kerüléséhez. Bár Kim Dzsong Il fia nem utazott el apjával Oroszországba, az észak-koreai küldöttségben a rezsim minden tagja ott van, aki számít Kim Jong Csun vezérkari főnöktől Kang Szok Dzsu külpolitikai főtanácsadón át Dzsang Szong Thekig, a nagyhatalmú nemzetvédelmi tanács vezetőjéig – ő nem mellesleg a diktátor sógora is. Moszkvában pénteken jelentették be ötvenezer tonna gabona szállítását Észak-Koreába, amelyre valószínűleg idén is nagy éhínség vár a heves esőzések miatt.

Kim Dzsong Il legutóbb májusban utazott külföldre. Kínai útjának fő célkitűzései valószínűleg ugyanazok voltak, amelyek támogatásához most Moszkva kegyeit keresi.

Kim Dzsong Il a vízi erőmű tiszteletére rendezett fogadásán. Nyitás a segélyekért
North Korean leader Kim Jong-il takes part in a welcoming ceremony on his arrival in Novoburesky in Amur province, August 21, 2011. Kim visited one of Russia's largest hydro power stations on Sunday, Russian news agencies said, part of a tour of the country's Far East before talks with President Dmitry Medvedev. REUTERS/www.portamur.ru/Handout (RUSSIA - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.