Digitális rendszámtáblákkal a költségvetési hiány ellen

Kalifornia digitális rendszámtáblák bevezetését fontolgatja, amelyeken reklámok futnának, mikor az autók a dugóban vesztegelnek. Az ötlet elsősorban azért született, mert az így eladott reklámfelületek jó pénzt hozhatnának a szövetségi állam konyhájára. A költségvetés 19 milliárd dolláros (egy dollár körülbelül 232 forint) hiánytól szenved.

Az új rendszámtáblákon nem lehetne különösebb változást észrevenni, mikor az autó mozgásban van: elektronikusan mutatná a rendszámot. Ám mikor érzékelné, hogy a jármű már több mint négy másodperce nem mozdul a dugóban vagy a piros lámpánál, reklámok futnának a kijelzőn, „szórakoztatva” a mögöttük álló vezetőt  A reklámhelyeket az állami Department of Motor Vehicles-től lehetne megvásárolni.

A digitális rendszámtáblára a tulajdonosok személyes üzeneteket is felírhatnának, legyen az akár a kedvenc focicsapatuk neve, vagy hogy milyen lábbal keltek fel aznap – kerülniük kellene persze a trágár kifejezéseket. Vészhelyzetekben pedig közérdekű információkat is meg lehetne jeleníteni, mint például eltűnt gyerekek adatait vagy közlekedési információkat. A high-tech kijelzők egy kis része azonban folyamatosan mutatná a jármű rendszámát is – ha már egyszer arra találták ki.

Curren Price szenátor elmondta, hogy Kalifornia szeretne lenni az első állam, aki bevezeti ezt az új technológiát. A politikusok még csak most ízlelgetik az ötletet, és a debütálás előtt még számos biztonsági teszten kéne megfelelnie. Mindenesetre a Smart Plate nevű San Francisco-i cég már el is kezdte kifejleszteni a digitális táblát. Price elmondta, hogy Kalifornia kreatív próbál lenni a költségvetési hiány lefaragásának ügyében. Szerinte az ötlet a technológia és a szükség izgalmas házassága, és egy nagyszerű lehetőség, hogy Kaliforniát az élmezőnyben tartsa. Kérdés, hogy milyen élmezőnyre gondolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.