Digitális márványlap helyettesítheti majd a klasszikus sírkövet

Átadták a prágai Olsany temetőben azt a sírkövet, amely a cseh politikai újságírás megalapítójának, a 19. század egyik neves költőjének, Karel Havlícek Borovský életútját eleveníti fel eredeti dokumentumok digitalizált változata révén.

Lapunk megkeresésére Tomás Studeník elmondta, hogy egyesült államokbeli, továbbá főleg angliai és ausztriai példák alapján szeretnék odahaza is korszerű eszközökkel megőrizni, elsősorban az ismert cseh személyiségek, de fokozatosan más polgárok emlékét is.

Az eljárás nagyon egyszerű. Az intézmények vagy a családtagok összegyűjtik az elhunyt személyt ábrázoló fotókat vagy videókat, ezeket digitalizálják, majd pedig egy márványlapra helyezik. A teljes anyagot pedig az utódok okostelefonon, QR kóddal megtekinthetik.

„Ennek az újításnak köszönhetően évtizedek múltán sem megy feledésbe az elhunyt élete. A virtuális világot és a korszerű eszközöket kedvelő fiatalok pedig még jobban megismerkedhetnek társadalmi és kulturális életünk kimagasló személyiségeivel" - közölte az Élet az élet után civil szerveződés elnöke.

Studeník arról is tájékoztatott, hogy szolgáltatásuk iránt napról napra növekszik az érdeklődés. Egy digitális márványlapot jelenleg 4 ezer koronáért (hozzávetőleg 44 ezer forint) készítenek el.

„Nem tartom kizártnak azt sem, hogy idővel ezek a termékek akár a klasszikus sírköveket is helyettesíthetik majd, ha sokféle formában és méretben hozzák forgalomba" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.