Dicstelen szakítás az ukrán elnöki palotában

Elfogadta befolyásos kabinetfőnökének lemondását kedden Viktor Juscsenko ukrán elnök, s a keserű szakítás várhatóan tovább rombolja az államfőről a közvéleményben kialakult, mára alaposan megkopott képet.

A Viktor Baloha felmentésére vonatkozó elnöki rendelet Juscsenko hivatalos honlapján jelent meg. A rendelet nem tartalmazza  a felmentés indoklását, Juscsenko egy kedden megjelent lapinterjúban  azonban arról beszélt, hogy új munkatársakat szeretne, mert újra  jelöltetni kívánja magát a jövő év elejére várt következő  elnökválasztáson.

Baloha, aki 2006 óta volt Juscsenko kabinetfőnöke, és Ukrajna  egyik legbefolyásosabb vezetőjévé nőtte ki magát, május 12-én kérte  felmentését. Döntését azzal indokolta, hogy nem ért egyet Juscsenko  újbóli indulásával. Távozásának bejelentése óta Baloha élesen bírálta Juscsenkót,  azzal vádolva korábbi főnökét, hogy nem teljesítette az őt hatalomra  juttató 2004-es "narancsszínű forradalom" idején tett ígéreteit, a  hatalom berkeiben pedig mindennapossá vált a korrupció és a  nepotizmus. Baloha szerint Juscsenkónak nincs erkölcsi joga újra  jelöltetni magát az elnökválasztáson.

Baloha a miniszterelnök, Julija Timosenko iránti ellenszenvéről  volt ismert, Ukrajnában sokan benne látták az állam- és a kormányfő  közötti, szűnni nem akaró konfliktusok egyik felbujtóját. Keddi  közleményében azonban a volt kaninetfőnök Juscsenkót és Timosenkót  egyaránt lemondásra szólította fel.

Az államfő Vera Uljancsenkót, a Kijevi terület kormányzóját nevezte ki Baloha utódjául. A végzettsége szerint pedagógus Uljancsenko egy évtizede teljes egészében a politikának szenteli munkásságát. 2000-ben és 2001-ben amolyan mindenes munkatársaként segítette Juscsenkót, akkor még a miniszterelnöki teendők ellátásában. 2005-2006-ban parlamenti képviselő volt, a Jucsenko vezette Mi Ukrajnánk pártszövetség frakciójának tagja. 2006 júliusától állt a Kijevi terület élén. Hírek szerint kitűnő közvetítő, baráti kapcsolatokat ápol a legkülönbözőbb politikai táborok képviselőivel. Egyes bennfenntesek szerint anyáskodóan gyámkodik az államfő felett, ezért kapta a „Vera mama” ragadványnevet.

Elemzők szerint Baloha dicstelen távozása a Nyugat-barát ukrán  elnök táborában uralkodó bénultság jele, s arra utal, hogy  valószínűtlen Juscsenko újraválasztása. Közvélemény-kutatások  szerint a hivatalban lévő államfőre a választópolgárok mintegy három százaléka adná voksát. A felmérések szerint az elnökválasztás két  esélyes jelöltje Viktor Janukovics ellenzéki vezető és Timosenko lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.