Derűlátóak az Eurócsoport tanácskozására érkezők

Derűlátóan nyilatkoztak a görög adósságválságra vonatkozó megállapodás esélyét illetően az Eurócsoport szombat délutáni brüsszeli tanácskozására érkezők.
Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózónabeli országok pénzügyminiszteri testületének, az Eurócsoportnak az elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy Görögországnak most bizalmat kell ébresztenie a partnerekben, miszerint a dél-balkáni ország képes lesz megvalósítani a papíron ígért reformokat.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett a várakozó újságírók előtt, hogy az eddiginél sokkal több haladást fognak elérni az eszmecserén.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa azt emelte ki érkezési nyilatkozatában: a görög kormány legutóbbi javaslata arról tanúskodik, hogy Athén "jelentős gesztusokra" kész. Megerősítette a nemzetközi hitelező intézmények előzőleg tett értékelését, miszerint az Alekszisz Ciprasz kormánya által - az újabb pénzügyi mentőprogramért cserébe vállalt - reformintézkedések terve "megfelelő tárgyalási alapnak" minősül.

Edward Scicluna máltai pénzügyminiszter azt hangsúlyozta: Görögországnak biztosítékkal is kell szolgálnia arra nézve, hogy ténylegesen meg is fogja valósítani az ígért reformokat.

Michael Noonan, az ír pénzügyi tárca vezetője szerint a helyes döntéshez most alaposan át kell tekinteni a nehéz helyzetbe kerül görögországi bankok helyzetét.

Jóval az Eurócsoport ülése előtt Brüsszelbe érkezett, és diplomáciai források szerint azonnal megbeszélést kezdett Michel Sapin francia pénzügyminiszterrel Wolfgang Schäuble, a német pénzügyi tárca irányítója. Németország, az euróövezeti országok közül Görögország legnagyobb hitelezője.

Schäuble szerint még nagyon kemény tárgyalások várnak a felekre, mert a sorrendben immár harmadik mentőcsomaghoz nem elég pusztán a görögök fogadkozása. A német miniszter úgy fogalmazott, hogy az Athén iránti bizalmat az elmúlt hónapokban a görög vezetés "hallatlan mértékben lerombolta". Az adósságtömeg részleges leírásának gondolatától Wolfgang Schäuble ezúttal is mereven elzárkózott, arra hivatkozva, hogy azt tiltják az euróövezetre vonatkozó szabályok.

A hitelezők - az amerikai dominanciájú IMF, a frankfurti szákhelyű Európai Központi Bank és a brüsszeli Európai Bizottság - kedvező véleménynyilvánítása elengedhetetlen volt az Eurócsoport ülése előtt. A három hitelező a reformintézkedési terveket előzetesen értékelve adott zöld jelzést a pénzügyminiszterek tanácskozásához. Ha az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat délután áldásukat adják a reformjavaslatokra és a görögök által kért újabb mentőprogramra, várható, hogy megbízzák a hitelező intézményeket a részletek Görögországgal történő megtárgyalásával. Az előzetes forgatókönyv szerint mindezt a 19 országot összefogó eurózóna, valamint az egész, 28 tagállamból álló Európai Unió állam-, illetve kormányfői is szentesítik vasárnap délután.

Szombatra virradóan a görög parlament megszavazta a kormány javaslatcsomagjának a támogatását. A csomag egyebek mellett nyugdíjcsökkentést és adóemelést tartalmaz. A görög kormány az európai partnereknek ígért, hároméves időtartamra szóló intézkedésekért cserébe egy újabb, ezúttal 53,5 milliárd eurós kölcsönt remél.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.