Depardieu-n röhög a fél ország

A francia színész csütörtökön kapta meg az orosz állampolgárságot, de Vlagyimir Putyin elnök volt kampányfőnöke szerint is csak arról van szó, hogy még eggyel szaporodik az alkoholisták száma. Nem mintha Francois Hollande francia államfő jól jött volna ki a botrányból.

Párizsban és Moszkvában egyaránt nevetség tárgya lett Gérard Depardieu, miután az egyik orosz tévécsatorna közzétette levelét, amelyben a 75 százalékos „gazdagadó” miatt francia állampolgárságáról lemondott színész köszönetet mond Vlagyimir Putyinnak az elnöki kegyből elnyert orosz állampolgárságért. E levélben Depardieu kifejti, hogy „kölcsönösen nagyon szeretik egymást Putyinnal” és a maga részéről Oroszországot „egy nagy demokráciának tartja”. Eduard Limonov, a neves orosz író ezek után meghívta Depardieu-t, hogy vegyen részt a január végére Moszkvába tervezett tüntetésen, amelyen civil szervezetek a gyülekezési szabadság tiszteletben tartását követelik majd Putyintól.

Gerard Depardieu a francia államfői kampányban. Az általa támogatott Nicolas Sarkozy elbukott, és most a színész képletesen is hátat fordít a francia zászlónak
French actor Gerard Depardieu delivers a speech during a campaign rally for France's President Nicolas Sarkozy, candidate for the 2012 French presidential election, in Villepinte, northern Paris March 11, 2012. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS ENTERTAINMENT)

Lev Rubinstein író arra hívja fel színművészt, hogy bátran adózzon a jövőben Oroszországban, pénzét a kormány majd a „titkosszolgálatokra és a demokratikus jogokért tüntető fiatalokat ütlegelő rendőrök gumibotjaira” fordítja. Az Eho Moszkvi bloggere felteszi a kérdést: „Ezek szerint eddig nem volt elég alkoholista nálunk?” Hasonlóan vélekedett nem kisebb személyiség is, mint Sztanyiszlav Govorukin filmrendező, Putyin tavalyi elnökválasztási kampányának egyik vezetője is. Szerinte csak még egy alkoholista jött az országba, és – jegyezte meg Govorukin az állampolgárság gyors odaítélésére utalva – ő személy szerint nem szereti, ha Moszkvában külföldiek talpát nyalják.

Brigitte Bardot, az állatvédővé lett egykori szexbálvány azzal tette nevetségessé Párizsban kollégája döntését, hogy bejelentette: ő maga is orosz állampolgárságért folyamodik majd, ha a lyoni állatkert kitart mostani döntése mellett és valóban elaltatja két tuberkulózisban szenvedő elefántját.

Depardieu-nek egyébként nem Putyin az egyedüli autoriter hajlamú barátja a volt Szovjetunióban. Tegező viszonyban van például Ramzan Kadirovval, a Moszkva támogatását élvező csecsen elnökkel, és azon túl, hogy nemrég eljátszotta Raszputyint egy francia-orosz koprodukcióban, azt rebesgetik, nemsokára elvállal egy üzbegisztáni szerepet is. Az utóbbi film forgatókönyvét egyébként Gulnara Karimova, Islam Karimov üzbég elnök lánya írta.

Nem mintha Francois Hollande francia köztársasági elnök jól jött volna ki a botrányból. Nem csak azért nem, mert a fő kampányígéretének számító adónemet – az évi egymillió eurót meghaladó keresetekre kivetett 75 százalékos sarcot – az alkotmánybíróság technikai okokra hivatkozva elkaszálta. Hanem azért sem, mert Depardieu messze nem az egyedüli Franciaországban, aki vajmi kevéssé rajong az új adóért, és inkább lelép. Adómenekült többek között a milliárdos Bernard Arnault, a Moët Hennessy Louis Vuitton luxusbirodalom feje, aki belga állampolgárságért folyamodik, a világhírű zeneszerző, Jean Michel Jarre állítása szerint nemsokára inkább elköltözik Londonba, az alkotmánybírósági döntés után pedig hallhatóan a Ligue 1 is, hogy ezután mégse kell megemelnie a sztárfutballisták amúgy is milliós gázsiján. Ahogy a Guardian írja, az alkotmánybírósági kudarc fényében Hollande számára övön aluli ütéssel ér fel az exodus, főleg, hogy kormányát eddig is amatörizmussal vádolták, az ő népszerűsége pedig történelmi mélységekben vesztegel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.