Dennis Rodman Kim Dzsong Unnak kosarazik

Az egykori kosárlabdázó hétfőn elhagyta Pekinget, hogy egy volt NBA-játékosokból toborzott csapattal mérkőzzön meg észak-koreai kosarasok ellen.

A mérkőzésre Kim Dzsong Un születésnapján kerül majd sor, feltételezhetően szerdán, bár a Reuters hírügynökség szerint ennek pontos dátumát soha nem erősítették meg hivatalos forrásból. A mostani lesz a „Féreg” becenévre hallgató egykori Chicago Bulls-játékos negyedik észak-koreai látogatása. Az eddigi vizitek beszámolója, és a közösen eltöltött időt megörökítő képek mind arról tanúskodnak, hogy baráti a viszony a két férfi között.

„Az emberek mindig olyanokat mondanak, hogy Észak-Korea baromira kommunista ország, meg azt, hogy az emberek nem utazhatnak oda. Én csak azt tudom mondani, hogy az én szememben ő egy nagyon kedves fickó” – mondta Rodman a pekingi reptéren összegyűlt újságíróknak.

Az egykori NBA-sztár hozzátette, hogy ami Kim politikai döntéseit illeti, ezek őt nem érintik: „Én csak egy sportoló vagyok, aki játszani akar.”

Rodman első látogatása után rögtön a nemzetközi kritika kereszttüzébe került, sokan rótták fel neki, hogy jelenlétével támogatja az észak-koreai rezsimet, amely napjaink egyik legkeményebb diktatúrája. A hivatalos kánonnal szembemenők könnyen kényszermunkatáborban vagy a kivégzőosztag előtt találhatják magukat. Legutóbb Kim nagybátyja, Csang Szong Tek kivégzése váltott ki nagy visszhangot. A kegyvesztetté váló rokont december 13-án végezték ki, rögtön azután, hogy egy rögtönítélő bíróság halálra ítélte. A korábban nagy befolyással rendelkező, Kim Dzsong Unt hatalomra segítő nagybácsira az állam megdöntésére tett kísérlet miatt szabták ki a legsúlyosabb büntetést, mert Csang állítólag egy „nemkívánatos erőkből álló csoportot vezetett”.

Rodmant azonban legkevésbé sem izgatja a kritika, csupán ennyit üzent azoknak, akik szerint nem kellene Észak-Koreában kosárlabdáznia: „És akkor most lelőnek, vagy mi? Hagyjál már, ember!”

Bár saját elmondása szerint az a célja, hogy „összehozza” a két országot, az amerikai külügyminisztérium világossá tette, hogy útjai során Rodman nem az Egyesült Államok kormányát képviseli.

Dennis Rodman egykori NBA-játékos a pekingi repülőtéren nyilatkozott az összegyűlt  újságíróknak, mielőtt felszállt volna az Észak-Koreába induló gépre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.