Demokrata-liberális polgármester Kolozsváron

A kolozsváriak nem bízták a véletlenre, a biztosra mentek: azt akarták, hogy városuk polgármestere a miniszterelnökké lett Emil Boc volt polgármester pártjából való legyen, ilyenképpen a város jóval több pénzt kaphat Bukarestből.

Ennek a logikának köszönhetően a vasárnap lezajlott időközi polgármester-választáson Sorin Apostu demokrata-liberális jelöltet, korábbi alpolgármestert választották meg, mégpedig a szavazatok 60,4 százalékával, ami persze azt jelenti, hogy második forduló már nem lesz. Másodiknak a nemzeti liberálisok jelöltje, Marius Nicoara (24,78%), harmadiknak pedig a szocdem Teodor Pop Puscas (7,39%) futott be.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ezúttal nem állított jelöltet. Egyfelől a felmérések Apostu első fordulós győzelmét vetítették elő, másfelől mert állítólag a demokrata-liberális jelölt megígérte, hogy a megyében és Kolozsváron tavaly júniusban megkötött helyi koalíciót nem rúgja fel, így mintegy negyven magyar tisztségviselő - köztük Fekete Emőke, a Kolozs megyei tanács alelnöke és László Attila kolozsvári alpolgármester - megtarthatja tisztségét.

A Magyar Polgári Párt (MPP) azonban indított jelöltet, Gergely Balázst, Tőkés László püspök unokaöccsét, aki azonban a leadott voksok mindössze 3,53 százalékát szerezte meg. Nála is gyengébben szerepelt a Zöld Párt magyar jelöltje, László Csaba, akire a választók 1,12 százaléka szavazott.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.