Demjanjuk egészségi állapota kielégítő ahhoz, hogy börtönben őrizzék

A háborús bűntettekkel vádolt John Demjanjuk egészségi állapota kielégítő ahhoz, hogy továbbra is börtönben tartsák fogva - közölték szerdán német igazságügyi illetékesek.

Demjanjuk "állapota jó - nem is a korának megfelelő, hanem jobb annál, mint ami egy 89 éves ember esetében elvárható" -  fogalmazott Jochen Menzel, a stadelheimi büntetés-végrehajtási intézet igazgatóhelyettese.

Az ukrán származású feltételezett náci háború bűnöst kedden szállították repülőgépen az Egyesült Államokból Münchenbe, majd a stadelheimi büntetés-végrehajtási intézetben helyezték el.

Anton Winkler, a müncheni ügyészség szóvivője szerint a 89 éves férfi első éjszakája a börtönben nyugodtan telt, a vádlott alkalmazkodott a körülményekhez. A következő lépésben a német ügyészek arra keresik a választ, hogy a súlyos bűnökkel megvádolt férfi tárgyalásképes-e, azaz egészségi állapota lehetővé teszi-e, hogy teljes szellemi és fizikai képességei birtokában figyelemmel kísérje a perét. A megfelelő vizsgálatok akár három hétig is eltarthatnak.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogatóparancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a II. világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. Az egykori autógyári munkás tagadja, hogy bűnös lenne; azt állítja, hogy a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze a  holokauszthoz.

Szakértők ezt az állítást már csak annak alapján is kétségbe vonják, ami a szovjet hadifoglyokat őrző német táborokra jellemző volt. A táborokban - például Chelmnóban, ahol 1942 tavaszán történt fogságba esése után Demjanjuk is raboskodott - a foglyok gyakorlatilag nem kaptak enni. Ráadásul a szabad ég alatt kellett hálniuk, mivel a kevés barakkban csak egy töredéküknek jutott hely. A rabok egy része a biztos éhhaláltól érzett félelmében csapott fel segédszolgálatosnak az SS-hez. Közéjük tartozott Demjanjuk is, máskülönben nem élhetett volna túl két év német hadifogságot - állítják szakértők.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A videón látható, ahogy John Demjanjukot egy helyi orvos vizsgálja. A felvétel első felében látszólag komoly kínokat él át a vádlott. Pár másodperccel később azonban egy rejtett kamerás felvételen, viszonylag könnyen közlekedik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.