Dél-Szudán: mindkét oldalt vérengzéssel vádolja az ENSZ

Emberiesség elleni bűnökről, etnikai tisztogatásról is említést tesznek. Szankciók következhetnek.

A dél-szudáni polgárháború mindkét oldalán harcolókat „nagy léptékben" elkövetett atrocitásokkal vádolták meg az ENSZ vizsgálói, jelentette a The New York Times. A világ legutóbb, 2011-ben alakult országában kiújult erőszakról készült első átfogó jelentésében a világszervezet emberiességi elleni bűnökről, etnikai tisztogatásról, illetve templomok, kórházak és nemzetközi segélyintézmények létesítményei elleni támadásokról is említést tesz.

A jelentést várhatóan szankciókra való felszólítás követi majd. Az Egyesült Államok a héten már befagyasztotta mindkét oldalon egy-egy fő vagyonát, s beutazási tilalommal sújtotta őket. A polgárháború múlt decemberben tört ki, amikor is összecsapásokra került sor a Salva Kiir elnökhöz, illetve volt alelnökéhez, Riek Macharhoz hű katonák között. Majd a konfliktus etnikai arculatot öltött; Kiir a dinka, Machar pedig a nuer népcsoporthoz tartozik. Többezer ember vesztette életét, több mint egymillióan kényszerültek otthonuk elhagyására, az ENSZ pedig figyelmeztetett: az ország nagy részén éhínség fenyeget.

Szerdán elvileg 30 napos fegyvernyugvás lépett életbe, miután a januári békemegállapodás nem szüntette be az ellenségeskedést. Péntekre Kiir és Machar is Etiópiába repült, hogy a béke lehetőségéről tárgyaljanak - jelentette a BBC

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.