Dél-Koreának nem kell Petraeus barátnője

Jill Kelley-t, a volt CIA-főnök körül kirobbant botrány egyik főszereplőjét augusztusban nevezte ki Dél-Korea tiszteletbeli konzuljává. Szöul úgy döntött, már nem tartanak igényt a nő szolgálataira.

Jill Kelley volt az, aki bepanaszolta a Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) Paula Broadwellt, David Petraeus volt CIA-főnök szeretőjét és életrajzíróját, amiért az e-mailben zaklatta őt. Az FBI által végzett vizsgálat Petraeus lemondásához vezetett.

A nő és férje a floridai Tampában a társadalmi élet főszereplői voltak, többször adtak estélyeket, ahol Kelleynek volt alkalma találkozni több befolyásos emberrel, például David Petraeusszal és John Allennel, a NATO afganisztáni csapatainak parancsnokával.

Dél-Korea augusztusban nevezte ki Kelleyt tiszteletbeli konzuljává. Ez a poszt nem jogosította fel Szöul hivatalos képviseletére, és semmilyen privilégiummal nem járt, Kelley azonban egyszer erre hivatkozva kért volna diplomáciai védelmet az újságírókkal szemben, írja a BBC.

A dél-koreai külügyminisztérium egyik tisztségviselője szerint Kelley a botrány után alkalmatlanná vált feladatára. –Egy tiszteletbeli konzulhoz nem illik, hogy részt vegyen kereskedelmi projektekben, és a befolyásával házaljon – idézte a Yonhap hírügynökség a dél-koreai külügyminiszter-helyettest, aki szerint Jill Kelley posztját személyes nyerészkedésre használta fel.

Egy konkrét esetre már fény derült, amikor Kelley pénzt akart csinálni pozíciójából: Adam Victortól, a New York-i TransGas Development Systems igazgatójától 80 millió dollár „közvetítési díjat” kért egy négymilliárd dollár értékű földgázberuházás útjának egyengetéséért, azt állítva, hogy ő a szöuli kormány befolyásos képviselője.

Dél-Koreának összesen tizenöt tiszteletbeli konzulja van az Egyesült Államokban, évente 2500 dollárt fizetnek nekik, hogy népszerűsítsék az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.