Dél-Korea ellencsapással fenyegette meg Phenjant

A dél-koreai légierő és tüzérség azonnal célzott csapásokat mér észak-koreai támaszpontokra, ha újabb provokáció éri Phenjan részéről.

Ez hangzott el szerdán Han Min Ku dél-koreai vezérkari főnök és amerikai kollégája, Mike Mullen tengernagy Szöulban folytatott tárgyalásain. Mullen, aki támogatásáról biztosította a dél-koreai álláspontot, azért utazott a dél-koreai fővárosba, hogy személyesen fejezze ki "szolidaritását és elkötelezettségét" az Egyesült Államokkal szövetséges Dél-Koreának, amelynek egyik szigetét két héttel ezelőtt megtámadta az észak-koreai tüzérség.

A jövő héten Kínába utazik James Steinberg külügyminiszter-helyettest, hogy nyomást gyakoroljon a vonakodó kínai vezetésre, amelytől az Obama-kormányzat Észak-Korea féken tartását várja el.

A dél-koreai pénzpiacokon szerdán nagy pánikot keltett, hogy az észak-koreai hadsereg tüzérségi lövedékeket lőtt ki nyugati parti vizeire. A részvények és a von árfolyama gyorsan visszanyerte veszteségét, miután sajtójelentésekből kiderült, hogy az északiak csak hadgyakorlatot tartanak. Egy dél-koreai katonai tisztviselő közölte, hogy helyi idő szerint szerdán délelőtt kilenc óra körül ismeretlen mennyiségű tüzérségi lövedék hullott az északi demarkációs vonal tengeri szakaszának Észak-Koreához tartozó részére.

Az észak-koreai tüzérség november 23-án mintegy száz ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre, a Sárga-tengeren lévő Jonpjongra. Az incidensben négy ember - két katona és két építőmunkás - vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.