Dél-Korea berendelte a japán nagykövetet

Dél-Korea felháborodott, hogy Abe Sindzó japán kormányfő megvédte azokat a tisztségviselőket, akik ellátogattak a tokiói Jaszukuni-szentélybe, amely Dél-Korea és Kína számára a japán agresszió szimbóluma.

A tokiói Jaszukuni-szentélyt 1863-ban alapították mindazon japán katonák emlékére, akik a 19. század közepe óta estek el. Tizennégy, 1948-ban halálra ítélt és kivégzett háborús bűnös hamvait is itt őrzik, és sokan úgy tartják, hogy a szentély Japán ázsiai háborús hódításának, Kína és Korea lerohanásának és megszállásának szimbóluma.

A szöuli japán nagykövetség előtt feldühödött dél-koreaiak a világháborús császári lobogót égetik
A South Korean conservative right-wing protester burns a Japanese "rising sun" flag as they chant slogans during an anti-Japan rally in front of the Japanese embassy in Seoul April 25, 2013. South Korea summoned Tokyo's ambassador in Seoul on Thursday to protest at Japanese Prime Minister Shinzo Abe's defense of visits by senior officials and lawmakers to a shrine seen by Japan's neighbors as a symbol of wartime aggression. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)

A nacionalistának tartott Abe Sindzó japán kormányfő legutóbb tavaly októberben járt a Jaszukuni-szentélyben, igaz, akkor még ellenzéki vezetőként. Habár idén Abe nem kereste fel a kultikus helyet – csupán egy sintó vallási rituálék során használatos fácskát adományozott –, megvédte azokat a tisztségviselőket, akik elzarándokoltak a szentélybe. A tavaszi fesztivál alkalmából a helyet felkereste például a kormány második embere, Aszó Taró pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, valamint Furuja Keidzsi, az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok ügyéért felelős miniszter, Sindó Jositaka belügy-, távközlési és vidékfejlesztési miniszter és Kato Kacunobu kabinetfőtitkár-helyettes is.

Szuga Josihide kormányszóvivő elmondta, Tokió nem akarja, hogy a Jaszukuni-ügy hatással legyen az államközi kapcsolatokra. – Az alapvető álláspontunk az, hogy rengeteg szenvedést és fájdalmat okoztunk más nemzeteknek a háború során, főleg Ázsiában. A japán kormány elfogadja ezeket a történelmi tényeket, már kifejeztük bűnbánatunkat, bocsánatot kértünk és részvétet nyilvánítottunk. Ez igaz Abe kormányára is – mondta Suga.

Abéra korántsem jellemző a bocsánatkérő hangnem. – Természetes, hogy tisztelgünk háborús halottaink lelke előtt, akik életüket adták az országért. A minisztereink nem fogják megadni magukat a fenyegetések miatt. Az is a feladataim közé tartozik, hogy megvédjem a büszkeségünket, ami történelmünkön és hagyományunkon alapul – mondta Abe szerdán a parlamentben.  

Dél-Korea annyira felháborodott, hogy csütörtökön berendelte a japán nagykövetet. – Nem értjük, hogy a japán társadalom miért huny szemet a japán megszállás és gyarmatosítás okozta fájdalom és kár felett, miközben a tisztességet és a bizalmat fontos értéknek tekinti – mondta a minisztérium közlése szerint Kim Kju Hjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes a nagykövetnek.

A hét elején a dél-koreai külügyminiszter már lemondta tokiói útját, Kína pedig kijelentette, az utóbbi pár nap eseményei csak azt bizonyítják, hogy Japán továbbra is letagadja katonai múltját, írja a Reuters.

A Japán, Dél-Korea és Kína között fel-fellobbanó feszültség aggodalommal tölti el Washingtont, az Egyesült Államok ugyanis együttműködést akar kicsikarni ezektől az országoktól, hogy sikerüljön visszaszorítani Észak-Koreát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.