Dél-Korea tárgyalni szeretne Phenjannal

Dél-Korea felajánlotta Észak-Koreának, hogy folytassák a magas szintű diplomáciai tárgyalásokat a következő hónapban, hogy így készüljenek fel a békés egyesülésre – írja a BBC.

Ryoo Kihl-jae dél-koreai újraegyesítési miniszter azt mondta, különösen a 60 évvel ezelőtti koreai háború által szétszakított családok egyesítésének megvitatását reméli.

Phenjan még nem reagált a hírre. Észak-Korea korábban megszállási tervként értelmezte Dél egyesítési ötletét. 

„Észak- és Dél-Koreának szemtől szemben kellene találkoznia, hogy egy tervet vázolhassanak fel egy békés egyesítésre” – mondta Ryoo egy sajtótájékoztatón. „Ezért egy hivatalos ajánlatot teszünk az észak-koreai kormánynak, hogy jövő januárban tárgyaljunk a közös ügyekről.” A miniszter hozzátette, reméli, hogy Észak pozitívan reagál majd a javaslatra, mely szerint Dél-Koreának mindegy, hogy hol, Szöulban, Phenjanban vagy másik észak-, illetve dél-koreai városban találkoznak-e a felek.

A legutóbbi hivatalos magas szintű tárgyalásokat februárban tartották. Októberre terveztek újabbakat, de azokra végül nem került sor. Észak ugyanis azzal vádolta meg Dél-Koreát, hogy nem tesz eleget azoknak az aktivistáknak a megakadályozásában, akik léggömbök segítségével Észak-ellenes szórólapokat juttattak a demarkációs vonalon túlra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.