Dél-Korea nukleáris biztonsági csoportot hozna létre

Pak Kunhje, Dél-Korea miniszterelnöke egy északkelet-ázsiai nukleáris bizottság létrehozását sürgette, amiben kikötnék, hogy a térségben mennyi a maximum nukleáris felszerelés lehet és mik a biztonsági aggályok.

Dél-Korea energiájának egyharmadát egyébként 23 reaktor látja el, de a 2011-es japán fukushimai katasztrófa után Dél-Koreában is voltak nukleáris botrányok, amik felerősítették a társadalmi félelmeket a nukleáris sugárzással és energiafelhasználással kapcsolatban.

„Északkelet-Ázsia egy olyan hely, ahol az atomerőművek sűrűn helyezkednek el." – mondta Pak televíziós beszédében a Koreai Köztársaság kikiáltásának évfordulóján, figyelmeztetve arra, hogy a biztonság lett a legfőbb ügy sokaknak.

Azt javasolta, hogy Kína, Japán és Dél-Koreának kéne alapítani egy nukleáris biztonsági tanácsot, konzultálva az európai Euratommal. „ Az USA, Oroszország, Észak-Korea és Mongólia is csatlakozhat." – mondta Pak.

Januárban Szöul hivatalosan is elfogadott egy kisebb célt fogadott el a nukleáris energia felhasználása terén, de még mindig tervezi, hogy megduplázza nukleáris kapacitását az elkövetkezendő húsz év során.

Dél-Korea Japánt még arra is kérte, hogy ossza meg a radioaktív anyagok biztonságos szállításával kapcsolatosan információkat, mivel korábban néhány Japánból érkező acélhulladékon radioaktív sugárzást mértek –írja a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.