Dél-Amerika: távol az állampolgárságtól

Dél-Amerikában a kettős állampolgárság általában nem probléma. Gond azonban, hogy csak két magyar nagykövetség, illetve konzuli hivatal van: Brazíliavárosban és Buenos Airesben.

Az alapelv, hogy a követségeken kell személyesen intézni a honosítást, a kérelmezőnek ez költséges utazást is jelenthet.

A rendelkezés hatálybalépése a dél-amerikai nyárra, a szabadságolás időszakára esett. A két követségen így februártól számítanak több jelentkezőre.

A brazíliavárosi új nagykövet, Szíjjártó Csaba szerint még szerény, de már érezhető a helyi érdeklődés a honosítás iránt. A becslések 80-100 ezerre teszik a brazíliai magyarok számát, ám sokuk – harmadik-negyedik generációsként – már nem beszél magyarul. Ötezren már kettős állampolgárok, magyar útlevéllel.

A követség azzal számol, hogy a magyar származásúak tíz százaléka jelentkezik majd. Tavaly a Külügyminisztérium bezárta a főkonzulátust Sao Paulóban, ahol a magyarok döntő többsége él, márpedig innen több mint ezer kilométerre van a brazíliavárosi követség. A nagykövet elmondta: az utazási költségeket megtakarítandó január végén Sao Paulóban a tiszteletbeli konzul irodájánál adhatják be igényüket a jelentkezők. A külügy Budapestről küld ki konzuli asszisztens házaspárt az adminisztrációs munkára. A brazí­liai követséghez tartoznak a konzuli ügyek Venezuelából és Kolumbiából is, ha lesznek jelentkezők ezekből az országokból, azokkal is foglalkozniuk kell. Így a tervek szerint utazó konzul látogat majd Caracasba. Ott öt-hatezer fős a venezue­lai magyar kolónia.

Varga Koritár Pál argentínai nagykövet érdeklődésünkre elmondta: Buenos Aireshez hét ország tartozik konzuli ügyintézés szempontjából. A legtöbb magyar származású, mintegy 40 ezer fő Argentínában  él, Uruguayban négy-ötezerre, Chilében pedig ezerre tehető a számuk. Az Argentínai Magyar Intézmények Szövetsége révén, illetve az Argentínai Magyar Hírlapban is adnak majd részletes tájékoztatást. Buenos Airesbe egyébként már megérkezett Budapestről a honosítási ügymenetben felkészített konzul házaspár. A távolabbi országokból érdeklődők a tervek szerint helyszínre utazó ügyintézőknél jelentkezhetnek.

Ezt erősítette meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki január elseje óta az egyszerűsített honosítási eljárásról tárgyal Paraguayban. Az MTI-nek azt nyilatkozta: az argentínai magyar követséggel egyeztetett annak érdekében, hogy a dél-amerikai magyar szervezetek által összegyűjtendő állampolgársági igényeket a Buenos Airesből  a helyszínre utazó követségi munkatársak kezeljék. Internetes források szerint amikor 1993-tól Juan Carlos Wasmosy – akinek felmenői még a XIX. században vándoroltak ki Magyarországról – lett Paraguay elnöke, újraalakult az ottani Magyar Egyesület is: ez a körülbelül húsz családra zsugorodott kolóniát fogja össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.