Dél-Afrika maga is megrettent a tömeges vádemeléstől

Az apartheidrendszerből maradt vissza az angolszász jog "common purpose" doktrínája: ennek alapján egyelőre nem rendőrök, hanem 270 platinabányász ellen emeltek vádat a két héttel ezelőtti sortűzért.

Áll a bál Dél-Afrikában: magyarázatot követelt pénteken az ország igazságügyminisztere, amiért előző nap 270 platinabányásszal szemben emeltek vádat annak nyomán, hogy 34 társukat lőtték le rendőrök augusztus 16-án - jelentette a BBC. Jeff Radebe szerint a vádemelés "sokkot, pánikot és zavart" okozott a dél-afrikai közvéleményben.

Csütörtökön az ügyészségi szóvivő azzal indokolta az angolszász jog "common purpose" doktrínája alapján történő felelősségre vonást, hogy az egyébként munkajogi követelésekkel fellépő bányászok fegyverrel demonstráltak, a rendőrökkel konfrontálódtak, illetve rájuk támadtak, továbbá lövések dördültek el, és halálos áldozatok is voltak.

A BBC emlékeztet: alkotmányjogászok is elítélték a vádemelést. Egyikük, Jay Surju szerint az egyébként a pszichikai bűnsegédéhez hasonló magatartást leíró paragrafus "idejétmúlt és hírhedt". A legismertebb esetben, amikor alkalmazták, 1989-ben, egy rendőr meggyilkolásáért ítéltek halálra tizennégy főt, még az apartheididőkben. Később nemzetközi nyomásra másodfokon megváltoztatták az ítéletet.

A két héttel ezelőtti sortüzet túlélt 270 platinabányászból - Dél-Afrika a fém vezető kitermelője - hatan kórházban voltak a vádemeléskor, míg a többiek megjelentek a főváros, Pretoria környéki bíróságon. Óvadék ellenében való szabadon bocsátásukat nem tették lehetővé. Egyébként fegyvertelenekkel, illetve a tömegben hátul állókkal szemben is vádat emeltek. Már augusztus 16-a előtt zavargásokra került sor, megöltek két rendőrt és két biztonsági őrt is. Összesen tíz fő vesztete életét a megelőző napokban.

A 34 bányászt lelőtt rendőrökkel szemben vizsgálat folyik; nem emeltek egyelőre vádat. Tárgyaláson próbálják rendezni a bányatulajdonos és a munkavállalkók vitáját is, a kitermelés hetekre szünetelt. 

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.