Dél-Afrika: monstre elbocsátás, újabb bányászáldozat

Zuma államfő a bérkövetelésekkel kapcsolatos ellentétek elsimítására szólította fel a szemben álló feleket, de az ellentétek újra kiéleződtek.

Újabb halálos áldozatot követeltek a dél-afrikai zavargások: pénteken egy, feltehetően előző nap életét vesztett platinabányász holttestére bukkantak Rustenburg városában, az északi országrészben – jelentette az AFP. A bányászok szerint a rendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatták a törvénytelenül sztrájkolókat; egy szemtanú szerint „a zsaruk sokakat meglőttek”. A történteket vizsgálják.

Noha Jacob Zuma államfő a bérkövetelésekkel kapcsolatos ellentétek elsimítására szólította fel a szemben álló feleket, az ellentétek újra kiéleződtek a BBC beszámolója szerint: a világ legnagyobb platinakitermelője, az Amplats 12 ezer, a munkát törvénytelenül beszüntető dél-afrikai bányász elbocsátását jelentette be. A vállalat szerint a háromhetes termeléskimaradás 39 ezer uncia platina, azaz mintegy 82 millió dollár kárt okozott neki. Augusztusban 34 bányász életét követelte az eddigi legvéresebb összecsapás a rendfenntartókkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.