Dél-Afrika feloldotta az orrszarvústopot

A Dél-afrikai Köztársaságban feloldotta egy bíróság a rinocéroszszarv belföldi kereskedelmére még 2009-ben elrendelt tilalmat. A döntést két orrszarvútenyésztő farmer beadványára hozták.

Egyikük, John Hume azzal érvelt, hogy a korlátozás, amelynek célja az orvvadászat megfékezése volt, éppen ellentétes hatást váltott ki: nőtt az illegális kilövések száma. Tavaly például rekordmennyiségű, 1215 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában, ahol a teljes állomány nyolcvan százaléka él.

A tárgyaláson egyebek közt elhangzott, hogy Ázsiában, ahol gyógyhatást tulajdonítanak neki, a feketepiacon 65 ezer dollárt adnak egy kilogramm rinocéroszszarvért. A másik felperes farmer, Johan Kruger azt hangoztatta, hogy e termékek értékesítése a tenyésztők alkotmányos joga.

A dél-afrikai kormány egyelőre nem döntött arról, hogy fellebbez-e a bírósági ítélet ellen, amely azért is érdekes, mert jövőre Johannesburgban tartják a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (Cites) értekezletét. A tanácskozáson – mint a BBC beszámolója írja – a globális kereskedelmi tilalom feloldása is napirendre kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.