Dekriminalizálnák az illegális határátlépést Németországban

A német bűnügyi rendőrség (Kriminalpolizei) szakszervezete (Bund Deutscher Kriminalbeamter - BDK) szerint meg kell szüntetni a jogcím nélküli határátlépés bűncselekményi tényállását - írta csütörtökön a Spiegel Online hírportál.

A BDK egy belső feljegyzése szerint ellentmondásos, hogy a német jog büntetendő cselekményként tartja számon a jogcím nélküli beutazást Németországba, hiszen így nincs legális lehetőség arra, hogy a menekültek éljenek azzal az emberi jogukkal, hogy a menekültügyi előírásoknak megfelelően menedéket, védelmet kérjenek a német államtól - írta a hírportál.

"Legfőbb ideje befejezni a menekültek állandó kriminalizálását" - mondta a portálnak nyilatkozva Andy Neumann, a BDK elnöke. Úgy vélte, a mostani jogi gyakorlat "skizofrén", tudathasadásos, hiszen "meg akarjuk védeni az embereket a háborútól és az üldöztetéstől, ugyanakkor rögtön bűnelkövetőnek minősítjük őket".

Az ellentmondást azzal lehetne feloldani, hogy a jogcím nélküli, illegális határátlépést átminősítenék szabálysértésnek. "Ez jelentősen könnyítene a bűnügyi rendőrség terhein", és a "befogadás kultúrájának igazi jele" lenne - mondta a szakszervezeti vezető.

A Spiegel Online kiemelte, hogy BRK felvetése ellentétes Thomas de Maiziere belügyminiszter törekvéseivel. A konzervatív CDU politikusa éppen az elriasztásra építő megoldásokat szorgalmaz a menekültválságban, és minisztériuma egy sor szigorítást tartalmazó javaslatcsomagot küldött szerdán tárcaközi egyeztetésre.

A belügyminisztérium szerint fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárást mindazok esetében, akiknél kezdettől fogva tudható, hogy nincs esélyük a Németországban maradásra. Ez elsősorban a hat EU-n kívüli nyugat-balkáni ország - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia - állampolgáraira vonatkozik, akik a menedékkérők legnagyobb csoportját, több mint 40 százalékát teszik ki.

De Maiziere arra számít, hogy a szigorítás üzenetét megértik majd a mingránsokat kibocsátó országokban, és így csökken a nyugat-balkániak részéről a menekültügyi rendszerre nehezedő nyomás, és több kapacitás marad a valóban védelemre szorulók, például a szíriai állampolgárok befogadására.

A német előírások alapján az illegális határátlépők ellen hivatalból eljárást kell indítani, amelyet akkor kell leállítani, ha az illegális határátlépő menekült státust vagy más menedékjogi státust szerez. Amennyiben kérelmét elutasítják - vagyis nem szerez jogcímet a németországi tartózkodásra - és az ország elhagyására kötelezik, egy évig terjedő szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélhető, ha nem távozik Németországból a megszabott határidőn belül.

Németországba az idén 800 ezer menedékkérő érkezik a kormány előrejelzése szerint. Ez a tavalyi szám négyszerese, és azt jelenti, hogy Németország fogadja be az EU-ba érkező menedékkérők 40 százalékát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.