Decemberre a NATO térfelén pattog a labda

Obama elnök kedden ismerteti új Afganisztán-stratégiáját, benne a legvalószínűbbnek tartott, 30 ezres csapatnöveléssel. A kontingensben az első ezer tengerészgyalogos még idén parancsot kaphat az indulásra.

Kilencedik éve vagyunk Afganisztánban. Nem leszünk kint még nyolc-kilenc évig - ez volt Robert Gibbs fehér házi szóvivő egyik legfontosabb mondata azelőtt, hogy az amerikai elnök a hálaadási hosszú hétvégét követően ismertetné a hónapok óta várva várt új Afganisztán-stratégiáját.

Barack Obama kedden este, televíziós főműsoridőben, a West Point-i katonai akadémián mondja el beszédét. A minap immár kilencedszer tárgyalt hosszasan háborús tanácsadóival. A dilemmát hetek óta az is okozza, hogy az új megközelítésnek fel kell villantania a majdani kivonulás lehetőségét is, fel kell állítania a siker mérőfokait, és várhatóan újra kap egy-két kemény üzenetet a Karzai-kormány is, amellyel a választási csalások és a mindent átható afganisztáni korrupció nyomán megromlottak a kapcsolatok.

Az amerikaiak december 7-én, Brüsszelben fogalmazzák meg kérésüket: a szövetségesek fejeljék meg akár 10 ezer katonával is az amerikai létszámbővítést. Ez egyszerű kivonási művelet: Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni amerikai parancsnok 40 ezer további főt kért - jelenleg 68 ezer amerikai katona szolgál kint, de mintegy fele NATO-kötelékben -, Obama pedig a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint 30 ezer körüli bővítésről dönt. A pótlás marad az atlanti partnerekre. Az új amerikai kontingens felét várhatóan szárazföldi zászlóaljak adják, arányaikban viszont a tengerészgyalogosok jutnak a legnagyobb szerephez: létszámuk csaknem 100 százalékkal nő a dél-ázsiai országban. Hírek szerint közülük az első ezer még idén megkapja a helyszínre vezénylési parancsot.

A költségekre katonánként évi egymillió dollárt számolnak, a létszám tehát mintegy 30 milliárd dollárral terhelheti meg az amúgy is csillagászati hiánnyal küszködő washingtoni büdzsét. Ez az egyik fő oka, hogy döntésével Obama alighanem elkerülhetetlenül bajszot akaszt saját pártjával, az afganisztáni küszködésbe amúgy is jórészt belefásult demokratákkal. Nancy Pelosi képviselőházi elnök szavai szerint "komoly nyugtalanság" jelentkezett a demokrata frakcióban annak nyomán, hogy újra milliárdos hadikiadásokra kellene gombot nyomniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.