Decemberben folytatódhatnak az atomtárgyalások

Nem sikerült megállapodásra jutnia a hatoknak és Iránnak a perzsa ország atomprogramjáról. A tárgyalások egy hónap múlva folytatódhatnak.

A jelentős előrelépés ellenére a kijelölt határidőig nem született megállapodás a hatok és Irán között a perzsa ország vitatott célú atomprogramjáról. Az új határidő 2015. június 30. – jelentette be Ausztria fővárosában, Bécsben Philip Hammond brit védelmi miniszter hétfőn a kudarcot vallott tárgyalási forduló után. A következő tárgyalási fordulóra az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország decemberben Ománban ülhet le a perzsa ország képviselőivel.

Az atomtárgyalások legutóbbi fordulója kedden kezdődött. A hatok azt szeretnék, ha az iszlám köztársaság korlátozná a nukleáris programját és végül le is mondana róla, a közkeletű nyugati gyanú szerint ugyanis az iráni atomprogram célja nukleáris fegyver előállítása. Emiatt a perzsa ország ellen már több körben hozott szankciókat az ENSZ, az EU és az Egyesült Államok is. Egy tavalyi, áttörésként értékelt megállapodás után a szankciókon már enyhítettek.

Egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata mostani közlése szerint Iránnak az új határidő lejártáig, még fél évig nem kell új büntetőintézkedésekre számítani, sőt, megkapja azt a havi 700 millió dollárt, amely az enyhítéssel szabadítottak fel a számára.

Az egyébként várható volt, hogy a felek hétfőn nem jutnak el a végleges megoldásig. Irán vasárnap közölte, lehetetlen a tárgyalások határidejét betartva átfogó megállapodást kötni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.