Cameron pártja abszolút többséget szerzett

Abszolút többséget szerzett a brit Konzervatív Párt a parlamenti választásokon. A péntek délutáni szavazatszámlálási adatok alapján a konzervatívok frakciójának létszáma elérte a 327 főt a 650 fős alsóházban.

David Cameron miniszterelnök péntek délután felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy formálisan átvegye a kormányalakítási megbízást az uralkodótól.

A 2015-ös választásokon a BBC szerint 66,1 százalékos volt a részvétel. Cameron a Királynőtől visszatérve, a Downing Street 10. előtt tartott beszédében elmondta, többségi konzervatív kormányt alakít, és arról is beszélt, hogy Skóciában a világ legerősebb helyi kormányzati jogköreit kapja. Ígéretet tett arra is, hogy népszavazás lesz az EU-tagságról.

Leszerepelt a Munkáspárt

Noha még csütörtökön este is arról szóltak a hírek, hogy fej fej melletti támogatottságot élvez a Munkáspárt és a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt, a választás a közvélemény-kutatások és elemzők által egyáltalán nem várt eredménnyel zárult. A Munkáspárt csúnyán leszerepelt, péntek kora délutáni jelentések szerint 231 főt delegálhat a parlamentbe. 

Az eddig koalícióban kormányzó Liberális Demokratákat érte talán a legnagyobb csapás: az eddigi 56 mandátumból 48-at elvesztettek.

A Skót Nemzeti Párt, az SNP azonban sikert könyvelhet el, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint 56 széket szerzett a brit alsóházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.