Darabjaira szedik szét a kormánykritikus médiaóriást

Most már biztos, hogy nem maradhat egészben a legnagyobb független argentin médiabirodalom.

A Kirchner-kormánnyal szemben gyakran éles kritikát megfogalmazó médiacsoport, a Grupo Clarín feldarabolásáról szóló tervezetet kedden fogadta el az argentin médiahatóság. A Grupo Clarín – és a hasonló cipőben járó cégek – sorsát a 2009-es médiatörvény pecsételte meg, amelynek célja, hogy diverzifikálja a néhány médiacsoport kezében összpontosuló argentin sajtót.

A Clarín ugyan megtámadta a döntést a legfelsőbb bíróságon, ám négy évig tartó jogi huzavona után a taláros testület kimondta, hogy a törvény nem alkotmányellenes, így nem maradt más választása, mint fejet hajtani. A médiaóriást a tervek szerint hat részre osztják fel, amit különböző tulajdonosoknak kell eladniuk.

A törvény alapgondolatával annak idején független elemzők is egyetértettek, mivel aggályosnak vélték, hogy egy szűk tulajdonosi kör kezében van az argentin média. Már akkor is artikuláltak voltak azok a hangok, amelyek figyelmeztettek, hogy a kormány a független média elhallgattatására használja majd fel az új törvényt. Ezek a vélemények nem teljesen elrugaszkodottak, tekintve, hogy a Clarín 2008 óta különösen kritikus Cristina Fernández de Kirchner elnök asszony kormányával szemben. „A kormány a saját céljaira használja fel a törvényt, amelynek nyertesei azok, akik a hivatalos kánont fújják. Azokat pedig, akik kritizálják őket, így büntetik” – olvasható a Clarín honlapján.

Az argentin médiahatóság igazgatója ezzel szemben győzelemként értékeli, hogy véget ért a médiapiacon uralkodó „hegemónia”, amely eddig rengeteg kárt okozott a szólásszabadságnak. „Azzal, hogy a Clarín a törvény szerint jár el, nem szűnik meg a tájékoztatáshoz és a véleményalkotáshoz fűződő joga” – nyilatkozta a keddi sajtótájékoztatón Martín Sabbatella.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.