Dante Pokla elevenedett meg a kompbalesetben

Az olasz hatóságok szerint a mentés végeztével még mindig nem tudják, hogy pontosan hányan tűntek el a vasárnapi kompbalesetben.

„Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy hány eltűntről beszélhetünk" – nyilatkozta egy hétfő esti sajtótájékoztatón Maurizio Lupi olasz közlekedési miniszter, aki kijelentette, folytatni kell a keresést, hiszen nem tudni, akadnak-e még túlélők. A vasárnap kigyulladt Norman Atlanticon hétfőn ért véget az erős szél és vastag füstfelhő miatt igen nehéz mentési művelet, és egyelőre úgy tűnik, hogy a balesetnek tizenkét halálos áldozata van (a hajó vontatásakor két albán matróz is életét vesztette, miután nekik csapódott a vontatókötél).

Az olasz parti őrség felvétele
Az olasz parti őrség felvétele
Reuters

Lupi szerint azonban egyelőre nem lehet semmit biztosra venni, mivel pontatlan az utaslista, és nem tudni, hogy egy korábbi megállónál kik hagyták el a hajót és kik maradtak a fedélzeten. A tengeri kereskedelemért felelős görög tárca vezetője szintén pontatlanságokról nyilatkozott a Mega Tv-nek. „Erős kétségeim vannak azt illetően, hogy az utaslistán szereplő nevek mindegyike valós. Van például két egyforma nevünk. Mint kiderült, egy emberről van szó" – mondta Miltiadis Varvitsiotis.

A fejetlenséget mutatja, hogy a négyszáz kimentett személy közül nyolcvanan nem is szerepeltek az utaslistán. Sajtóértesülések szerint ez is alátámasztja azt a gyanút, miszerint a komp menekülteket is szállíthatott.

A 400 túlélő közül többen is „pokoli jelenetekről" számoltak be, miután tűz ütött ki a Görögországból Olaszországba tartó több mint 400 embert és 200 járművet szállító hajó parkolóterében. Az életükért küzdő utasok állítólag egymáson tapostak, és volt, aki megütötte utastársát, hogy minél előbb kimenekítsék a lángoló kompról.

„A dzsungel törvényei vették át az uralmat. Nem volt semmilyen rend vagy sorban állás. Még a gyerekek iránt sem mutattak semmi tiszteletet" – idézi a BBC egy görög utas, Irene Varsioti szavait. Egy másik görög sorstársa a dantei Pokolhoz hasonlította, ahogy a hajó berendezése olvadni kezdett a lángok között.

A túlélők a legénységre is panaszkodtak, ugyanis elmondásuk szerint a vészjelzőket nem indították be elég hamar, a kabinokba sem kopogtak be, hogy figyelmeztessék a bajra az utasokat, illetve a mentőcsónakok sem működtek kifogástalanul. A hajó kapitányát, Argilio Giacomazzit azonban mindenki dicsérő szavakkal illette, hiszen a másfél napos mentést követően Giacomazzi utolsónak hagyta el a fedélzetet.

Az utasok közül – akik többségében görög állampolgárok voltak – többen kihűltek, mások füstmérgezést kaptak. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tegnap közölte az MTI-vel, hogy két magyar állampolgár is utazott a komphajón. Egyikük biztonságban van, de a másikról azóta sincs információ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.