Dánia határellenőrzéseket akar

Dánia új külügyminisztere, Kristian Jensen közölte német kollégájával, hogy országa határellenőrzéseket kíván bevezetni, de a schengeni övezetre érvényes szabályozás keretein belül – tájékoztatott a dán külügyminisztérium egy korábbi értesülést megerősítve.

Dánia 2011-ben már bevezette a néhány hónapra az ellenőrzést Németország és Dánia egyetlen, a kontinentális Európához tartozó része, Jutland között. Ennek keretében az áthaladó autókat vizsgálták, de az útleveleket nem. Ennek ellenére az Európai Unió kifejezte nemtetszését.

A határellenőrzések bevezetése, az illegális bevándorlás és a csempészet szigorítása a jobboldali Dán Néppárt (DF) koalíciós tárgyalásainak kulcsfontosságú követelése volt.

A közép-jobb liberális párt egyedül alakított kormányt a hétvégén, miután a koalíciós tárgyalások kudarcba fulladtak. A kormánypárt a törvényhozási ügyekben nagyon függ a DF-től, mivel a parlament 179 székéből mindössze 34-et tudhat a magáénak.

A DF másik követelése a bevándorlás megfékezése és népszavazás kiírása arról, hogy Dánia az EU része maradjon-e, a 2017-es brit szavazás tükrében. Emellett magasabb állami kiadásokat szeretne ellentétben más jobboldali pártokkal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.