Damaszkusz lehet most a kulcs a Közel-Kelethez

Egy, a Golán-fennsikról kötött egyezmény elszigetelheti Iránt, és mérsékelheti a Hamasznak és a libanoni Hezbollahnak nyújtott sziriai támogatást is. Ehhez azonban Asszad elnök a nyugat kinyújtott kezére vár - állítja izraeli és amerikai forrásokra hivatkozva a The New Yorker bennfentes riportja.

Ismét Seymour M. Hersh. Az oknyomozó újságírás Pulitzer- díjas amerikai veteránja (72 éves) ezúttal is a The New Yorker-ben, a magazin jövő hétfőre dátumozott számában jelentkezik bennfentes riporttal, amelyben egyebek közt Basar el-Asszad szíriai elnökkel folytatott email-üzenetváltásaiból idéz.

Amiből pedig nyilvánvaló: Damaszkusz ura Hershen, mint "nem hivatalos csatornán" keresztül akart üzenni az amerikai közvéleménynek és döntéshozóknak. Személyes találkozójukon pedig, amelyre még a tavalyi év végén, a gázai háború előtt került sor, az apja halálával 2000-ben megüresedett elnöki székbe ült Asszad azt mondta: ugyan az 1967-es (vagyis a hatnapos háború előtti) határok sérthetetlenek, de "tárgyalunk a kapcsolatokról, a (Golán esetében különlegesen fontos) (édes)vízről, és minden másról."

Igaz, "A béke után, és akkor tárgyalunk, ha visszakaptuk a földünket. Nem előbb." - A folyamat számos ismerője abból indul ki, hogy egy izraeli-szíriai egyezmény a Golán- fennsíkon élő izraeliek kárpótlását, és egy ideig a földhöz való hozzáférésüket is magában foglalná - írja Hersh, folyamaton a közismerten török közvetítéssel zajló, de a gázai háború miatt megakadt egyeztetéseket, izraelieken pedig az 1967 után a Golánon letelepedett mintegy 20 ezer embert értve.

Számos, hitelesnek mondható forrás utal rá: Damaszkusz alig várja, hogy a nyugat kinyújtsa felé a kezét. Hamid bin Kalifa al-Tani, Katar ura azt mondta a riport szerzőjének: Szíria egyenesen áhítozik erre, ami a Bush-féle Fehér Háznak soha nem tűnt fel. Vagy nem akarták észrevenni. George W. Bush, az előző amerikai elnök elutasította, hogy tárgyaljon a szíriaiakkal, előfeltételeket szabott (a többi közt a Hamasz és a Hezbollah támogatásának elvágását), és úgy vélte: Asszadnak arra kell a kapcsolatfelvétel, hogy a saját fontosságát mutathassa a médiában.

John Kerry egykori demokrata elnökjelölt, a szenátus külügyi bizottságának elnöke azonban, aki februárban találkozott Asszaddal, azt mondja: ennél többről van szó. - Utolsó beszélgetésünkön sokkal inkább úgy tűnt, Asszad hajlandó megtenni mindazon dolgokat, amelyeket meg kell tennie, hogy változtasson a kapcsolatain az Egyesült Államokkal.

Azt mondta: kész pozitívan lépni Irak ügyében, és a közvetlen tárgyalásokra az izraeliekkel - ha az amerikaiak is ott ülnek az asztalnál.Arra biztatom az (Obama-) adminisztrációt, foglalkozzon ezzel... Szíria persze nem fog hirtelen Irán ellen fordulni, de a legjobb érdekében cselekszik, amint az Izraellel folytatott közvetett tárgyalások kapcsán is tette, noha Irán ellenezte ezeket - mondja Kerry. (Faruk al-Sara sziriai alelnök országa Teheránhoz fűződő kapcsolatairól: "Gondolja, hogy egy férfi csak olyan nővel bújik ágyba, akit nagyon szeret?")

- Ha a Fehér Ház lép Szíria felé, az rögtön nyomás alá helyezi Iránt, a Hamaszt és a Hezbollah-t. Sziria stratégiai összetartó kapocs Irán és a palesztin kérdés irányában. Ne felejtsük, amit Obama is mondott egyszer: a Közel-Keleten minden mindennel összefügg - állítja Martin Indyk, az USA volt tel-avivi nagykövete, a legbefolyásosabb washingtoni agytröszt, a Brookings Institution Saban Központjának igazgatója.

Ha Washington megteszi ezt, a britekhez képest igy is lépéshátrányban marad. Novemberben David Miliband külügyminiszter Damaszkuszba utazott, ahol magas szintű hírszerzési együttműködésről is megállapodott Asszaddal. Dick Cheney "álnok Albionról" és "hátbaszúrásról" beszélt ennek kapcsán. Igaz, a mértékadó amerikai sajtó is kissé unja az előző amerikai alelnök riogatásait, amelyekkel távozása óta sem hagyott fel. - Menjen vissza a bunkerébe! - vágta hozzá a minap a Newsweek, a The Washington Post kiadójának hírmagazinja.

Syrian President Bashar al-Assad speaks during the opening session of the Arab summit in Doha March 30, 2009. Assad urged Arab leaders meeting in Doha on Monday to reject an international arrest warrant issued against Sudan's leader over  the Darfur
Syrian President Bashar al-Assad speaks during the opening session of the Arab summit in Doha March 30, 2009. Assad urged Arab leaders meeting in Doha on Monday to reject an international arrest warrant issued against Sudan's leader over the Darfur
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.