Dalai láma: ne bántsátok a muszlimokat!

A tibeti vallási vezető ismét arra kérte a mianmari és Srí Lanka-i buddhistákat, hogy hagyjanak fel az országaikban lévő muszlim kisebbség elleni erőszakkal. A Dalai láma ezt július 6.-án, 79.-ik születésnapja alkalmából kérte.

Buddhisták tízezrei – köztük Richard Gere amerikai színész – előtt tartott beszédében a száműzött tibeti buddhizmus vezetője könyörgött a többségi buddhista országokban élő hívőknek, hogy tartózkodjanak az ilyen támadásoktól – írja a CNN.

„ Arra kérem ezekben az országokban élő buddhistákat, hogy képzeljék maguk elé Buddha képét, mielőtt elkövetnek egy ilyen tettet."- mondta a Dalai láma az indiai Leh városában - „ Buddha szeretet és könyörületességet tanít. Ha Buddha jelen van, megvédi a muszlimokat azoktól a buddhistáktól, akik megtámadják őket."

Mianmarban és Srí Lankában is egyre nő a buddhista nacionalizmus, amit szélsőséges buddhista szerzetesek vezettek. Ez az elmúlt években muszlimok elleni közösségi erőszakhoz vezetett.

Mianmarban több mint 200 hallottja volt az erőszakoskodásoknak és közel 150 ezren váltak hajléktalanokká – túlnyomórészt a 2012 júniusában, Rakhaingban (Mianmar egy nyugati államában) kitört zavargások óta. A bűncselekmények az ország más részein is jelen vannak : Mianmar második legnagyobb városában, Mandalayban múlt héten egy támadásban ketten meghaltak és 14-en megsérültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.