Dagesztánban egymást érik a merényletek

Egyre több orosz csatlakozik a szélsőséges iszlamistákhoz. Közülük került ki a vasárnapi volgográdi merénylet elkövetője, Pavel Pecsenkin is.

Bujnakszban kedden megölték a városi ügyészség munkatársát, előző nap pedig két civil halt meg az észak-kaukázusi köztársaságban, Haszavjurt településen egy rendőrők elleni merényletben.

Raszul Gaszanov ügyészi tanácsadó az autójában tartózkodott a háza közelében, amikor a gépkocsi alá helyezett bomba felrobbant - közölte Raszul Tyerembekov, az Oroszországhoz tartozó Dagesztán nyomozóhivatalának szóvivője. A vádhatóság munkatársa a helyszínen belehat sérüléseibe.

Hétfőn a Mahacskalától észak-nyugatra található Haszavjurt városában egy rendőrségi járőrautó futott házilagos készítésű robbanószerkezetre és repült a levegőbe. A merényletben öten megsebesültek, közöttük négy rendőr, két civil - két helyi lakos - életét vesztette. A robbanószerkezet öt kilogramm trotilnak megfelelő hatóerejű volt.

Dagesztánban az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a robbantások, a terrorelhárítók eközben folytatják az illegális fegyveres csoportok felszámolását. Szinte naponta jelennek meg hírek az orosz hatóságok által banditáknak nevezett lázadók megsemmisítéséről. Az idő sürgeti a szövetségi és a helyi rendvédelmi szerveket, mivel a Kaukázus déli lábánál lévő Szocsiban jövő február 7-én kezdődik a téli olimpia.

Az Izvesztyija című orosz lap értesülései szerint Dagesztánban kilenc orosz vahabitát keresnek. Az orosz hatóságok szerint egyre több szláv, orosz férfi csatlakozik az iszlamista szélsőséges fegyveresekhez. Közöttük van Pavel Pecsenkin is, akit a volgográdi központi vasútállomáson vasárnap történt, 18 ember halálát okozó robbantás elkövetőjének tartanak, de a genetikai vizsgálatok eredményéig még nem nyilváníthatnak halottnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.