Cunamiriadó a hatalmas erejű földrengés után

Hatalmas, a Richter-skála szerinti 8,3-as erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint este nyolc óra körül Chile fővárosát és az ország pártvonalát. A földmozgás miatt cunamiriadót rendeltek el, egymillió embert kellett evakuálni.

Jelentések szerint eddig öten vesztették életüket a Dél-Amerika nyugati partvidékénél történt szerda esti földrengésben. A földmozgás következtében 4,5 méter magas hullámok keletkeztek a Csendes-óceán chilei partjainál. Az országban cunamiriadót rendeltek el.

Rodrigo Garrido / Reuters

Az első, 8,3-es erősségű rengést több kisebb utórengés követte, melyeket Peruban, Hawaiin, Kalifornia egyes részein és Új-Zéland közelében is érezni lehetett, ezért ezeken a partszakaszokon is szökőárriasztást rendeltek el. Új-Zélandon egy iskolát már evakuálni kellett.

Rodrigo Garrido / Reuters

Michelle Bachelet chilei elnök élő adásban megerősítette, hogy két nő életét vesztette, miután törmelékek estek rájuk, egy férfi pedig szívrohamot kapott. Az államfő azt mondta, hogy csütörtökön a katasztrófa sújtotta területekre látogat. A hatóságok ugyanakkor megerősítették a BBC értesüléseit, miszerint a halálos áldozatok száma már ötre emelkedett. Egy embert még eltűntként tartanak nyilván.

Chilében nagyon gyakoriak a földrengések. Legutóbb 2010-ben rázta meg pusztító, a Richter-skála szerinti 8,8 erősségű földmozgás a dél-amerikai országot, melyben 500 ember vesztette életét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.