Csütörtökön szabadulhatnak a börtönben lévő Pussy Riot-tagok

Az orosz parlament alsóháza szerdán ellenszavazat nélkül, 446-0 arányban elfogadta az amnesztiatörvényt.

A Putyin-ellenes „imájáról” ismert punkegyüttes, a Pussy Riot két börtönben lévő tagja és a Greenpeace Oroszországban letartóztatott aktivistáira is visszanyerhetik a szabadságukat azután, hogy az orosz parlament alsóháza, a duma szerdán ellenszavazat nélkül, 446-0 arányban elfogadta az amnesztiatörvényt. Az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából megszületett elnöki kegyelemben mintegy 25 ezer ember részesülhet. Elsősorban azok, akiknek a szociális helyzete ezt indokolja, így a kisgyermekes anyák, idős emberek.

Kiszabadulhat több, a tavaly májusi tüntetés után bebörtönzött Putyin-ellenes tiltakozó is, de az amnesztia nem vonatkozik a tömeges rendzavarás szervezése címén megvádolt személyekre. Így például Szergej Udalcovra, a Baloldali Front nevű radikális párt elnökére sem, aki a több tízezer ember részvételével tartott, a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött moszkvai Milliók menete egyik fő szervezője volt.

Bár elvileg fél évet is igénybe vehet, amíg valaki visszanyeri a szabadságát, a várakozások szerint a Pussy Riot két börtönben lévő tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Maria Aljohina akár már csütörtökön elhagyhatja a börtönt – Petya Verzilovnak, Tolokonnyikova férjének a tudomása szerint legalábbis a hatóságokat már utasították, hogy gyorsítsák fel a szabadlábra helyezési folyamatot. Tolokonnyikova jelenleg Krasznojarszkban ül és éhségsztrájkol, Aljohina Nyizsnyij Novgorodban tölti a büntetését.

A Pussy Riot három tagját – a 23 éves Tolokonnyikovát, a 24 éves Aljohinát és a 29 éves Jekatyerina Szamucevicset – tavaly augusztusban két év börtönre ítélték egy dal miatt, amelyben azt kérték a Szűz Máriától, hogy űzze el az akkor még a kormányfői székben ülő, később harmadik elnöki mandátumra is megválasztott Vlagyimir Putyint. A számot Moszkvában, a Megváltó Krisztus-székesegyházban adták elő; fél évvel később huliganizmus és vallási gyűlöletkeltés miatt ítélték el őket. Szamucevics később, októberben sikerrel fellebbezett, az ő büntetését felfüggesztették, Tolokonnyikova és Aljohina kérelmét viszont elutasították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.