Csütörtökön kezdődik Bo Xilai pere

Nem lesz hosszú. A korrupcióval vádolt chongqingi politikus várhatóan megússza börtönnel.

Csütörtökre tűzték ki a tavaly korrupció miatt letartóztatott volt chongqingi párttitkár, Bo Xilai perét Kínában. A per 1976, az úgynevezett négyek bandájának felelősségre vonása óta a legnagyobb botrány Kínában, amelynek a politikai elitjét már csak azért is megrengette az ügy, mert kiderült, a korrupció az állam, a Kínai Kommunista Párt csúcsán is burjánzik. Bo ellen nemrég emeltek vádat kenőpénz elfogadása, hatalommal való visszaéléssel és korrupció miatt. Feleségét, Gu Kailait és a korábbi chongqingi rendőrfőnököt, Wang Lijunt pedig már elítélték egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásáért.

Kína-szakértők szerint nem kérdés, hogy a Shandong tartomány fővárosában, Jinanban tartandó tárgyaláson elmarasztaló ítélet születik, úhy, ahogy azt a KKP akarja. Bo perével Peking nyilvánvalóan példát akar statuálni: a Xinhua hírügynökség minapi anyagában, amely szerint „a KKP fenntartja a korrupcióra nehezedő nyomást”, és „a KKP sosem bánik kesztyűs kézzel a korrupcióval”, érintőlegesen felbukkan a volt chongqingi párttitkár neve is. Elemzők arra számítanak, hogy a 64 éves politikusnak, a KKP politikai bizottsága volt tagjának pere eleve lefutott ügy, a bíróság nem sokat fog bajlódni bűnösségének mérlegelésével. A nyilvánosság előtt csaknem másfél éve nem mutatkozott Bót várhatóan nem ítélik halálra, de hosszú börtönbüntetésre számíthat.

A korrupció vádjával egy sokat ígérő karrier szakadt derékba, Bót korábban ugyanis még a KKP csúcsszervének, a Politikai Bizottság Állandó Bizottságának az irányítására is jó embernek tartották. Egyébként az sem mentette meg, hogy Bo Yibo egykori alelnök, a KKP nyolc halhatatlanja egyikének a fia. Mint ahogyan a kulturális forradalmat követően Jiang Qinget sem mentette meg a „négyek bandája” perében, hogy Mao felesége volt.

Peking láthatóan szeretne minél előbb, zavartalanul túllenni a peren, ha lehet, távol a kíváncsi szemektől. Erre utal a helyszínválasztás, a keleti Jinan is, amely messze esik Bo hátországától, Chongqingtől, de aránylag közel a politikai vezetéshez: Peking csak pár száz kilométerre van.

Minden szem Jinanra tekint, ahol az elmúlt évtizedek legnagyobb kínai pere kezdődik Bo Xilai ellen
A television cameraman films the exterior of Jinan Municipality People's Intermediate Courthouse buildling, where the trial for disgraced Chinese politician Bo Xilai is likely to be held in Jinan, Shandong province, July 25, 2013. China has charged disgraced former senior politician Bo Xilai with bribery, abuse of power and corruption, state news agency Xinhua said on Thursday, paving the way for his trial.REUTERS/Kim Kyung-Hoon (CHINA - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.