Csúnyán elhasaltak a zöldek Berlinben

Az év elején még úgy tűnt, hogy akár főpolgármestert is adhat, de most már a tartományi kormányba sem fognak bekerülni a párt.

Alig egy óra koalíciós egyeztetés után a felek feladták, mert nem tudtak megegyezni arról, hogy épüljön-e új autópályaszakasz Berlin körül. A zöldek körömszakadtáig ellenezték a projektet. A szeptember 18-i tartományi választáson győztes szociáldemokraták most kénytelenek más partner után nézni: ezek előreláthatólag a kereszténydemokraták lesznek, akikkel kényelmes többségük lehet Berlinben.

Bár csupán tartományi döntésről van szó, máris megindultak a találgatások arról, hogy a fiaskó mennyire mélyíti az ellentéteket a szocdemek és a zöldek között, akik együttes erővel szeretnék leváltani Angela Merkel konzervatív-liberális kormánykoalícióját 2013-ban. Elemzők szerint már „ideális koalíciók” nem léteznek a német politikában, különösen, mióta a zöldek az SPD riválisává nőtték ki magukat. Egy esetleges berlini (tartományi) nagykoalíció ismét táplálhatja azokat a reményeket, hogy ezt országos szinten is vissza lehetne hozni. Kérdés, hogy szocdem vagy kereszténydemokrata vezetéssel?  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.