Csuklóztatta Rebekah Brooks-t a Leveson-bizottság

Az egykori újságírónő igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy a The Sun bulvárlapnak nem a politikusok megfélemlítése, hanem az általa kiválóan ismert társadalom véleményének közvetítése a célja.

Múlt év novembere óta folyik Londonban a brit médiát jellemző kultúrára, az elsősorban a bulvárlapoknál követett gyakorlatra, valamint sajtóetikai kérdésekre kiterjedő átfogó vizsgálat. A David Cameron kormányfő által elrendelt, Sir Brian Leveson magas rangú bíró vezette áttekintés egyik legnagyobb izgalommal várt eseményére került sor pénteken, amikor Rebekah Brooks, a Murdoch-sajtóbirodalom részét képező News of the World, később a The Sun bulvárlap főszerkesztője, végül, 2011 júliusi, a telefonfeltörési, lehallgatási botrány kiváltotta lemondásáig a News International kiadóvállalat vezérigazgatója állt a grémium gyakran ellenséges tagjai elé.

Az ötórás meghallgatáson a legnagyobb figyelmet a közelmúlt brit kormányfői és a Murdoch-család, illetve lapjaik közötti kapcsolat kapta. Kiderült, hogy Brooks személyes barátságban volt Tony és Cherie Blairrel. Cameron korábban naponta számos sms üzenetet küldött Brooksnak, ám annak bukása után csökkent a lelkesedése, sőt együttérzéséről is csak közvetve biztosította. Brookst részletesen faggatták arról, milyen körülmények között váltott színt a The Sun, és állt a Konzervatív Párt mellé a 2010-es választások előtt. A kimerítő, eskü alatt tett tanúvallomás során az egykori újságírónő próbálta árnyalni a sajtó befolyásáról alkotott képet. Igyekezett meggyőzni a bizottságot és az élő tévéközvetítés nézőit, hogy a The Sunnak nem a politikusok megfélemlítése, hanem az általa kiválóan ismert társadalom véleményének közvetítése a célja.

Rebekah Brooks a pénteki, londoni meghallgatásra érkezik
Former News International chief executive Rebekah Brooks arrives with her husband Charlie (L) before giving evidence before the Leveson Inquiry into the ethics and practices of the media at the High Court in central London May 11, 2012. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.