Hastánccal alázta női foglyát egy izraeli katona

Kínos videó borzolja a kedélyeket az izraeli hadsereg körül: egy izraeli katona hastáncot imitáló mozdulatokkal gúnyolta ki foglyát, egy fal mellé állított, bilincsbe vert palesztin nőt.

Fogolybotrány borzolja a kedélyeket az izraeli hadsereg körül: a 10-es csatorna által hétfő éjjel vetített és a YouTube-ra is feltett videóban a védelmi erők (IDF) egyik katonája pergő zenére hastáncot imitáló mozdulatokkal gúnyolódik foglyán, egy bekötött szemű, hátrabilincselt kezű palesztin nőn. A katona napszemüvegben, széles vigyorral előadott mozdulatait bajtársai gúnyos nevetése kíséri, de a megaláztatást a fogoly szájára mutató szövegkeret teszi teljessé: Allah Akbar! (Isten a legnagyobb!) – szól a héber nyelvű felirat.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az IDF – amelyet Ehud Barak védelmi miniszter a gázai háború kapcsán a világ legetikusabb hadseregének nevezett – szigorúan elítélte az incidenst. „Lépéseket teszünk azért, hogy felszámoljuk az ilyesféle cselekedeteket, akár büntetésekkel is. A videó nem egy szokásos eljárást, hanem egy súlyos elhajlást ábrázol” – szögezi le a közlemény, hozzáfűzve, az ügyben vizsgálat indult.

A videó két hónapon belül már a sokadik olyan felvétel, amely a foglyaikat megalázó izraeli katonákról nyilvánosságra kerül. Augusztusban egy izraeli katonanő, Eden Aberdzsil tett fel képeket a Facebookra, amelyeken mosolyogva pózol bekötött szemű palesztinok mellett. A nemzetközi felháborodás nyomán a leszerelt katonanő egyébként kijelentette, nem érti, miért kerekedett tettéből ekkora botrány. Néhány nappal később három izraeli katonát vettek őrizetbe: ők mobiltelefonjaikkal fényképezgették magukat hasonló helyzetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.