Csúcsközelben az Igaz Finnek

Rendkívül szoros közdelemben a konzervatív erők nyerték meg a vasárnap megrendezett finnországi parlamenti választásokat. A populista Igaz Finnek alig fél százalékkal kevesebb szavazatot szerzett az első helyre befutó Nemzeti Koalíciós Pártnál.

A központi választási bizottság a szavazatok végleges összeszámlálása után bejelentette: a Nemzeti Koalíciós Párt a voksok 20,4, a szociáldemokrata párt 19,1, az Igazi Finnek nevű párt pedig 19 százalékát szerezte meg. A 200 tagú parlamentben a konzervatívok 44, a szociáldemokraták 42, míg a nacionalisták 39 mandátumhoz jutottak. A leköszönő kormányfő, Mari Kiviniemi Centrum Pártja a szavazatok 15,8 százalékát gyűjtötte be, és 35 parlamenti helyhez jutott.

A részvételi arány igen magas, 70,4 százalékos volt. A kormányfői poszt várományosa a 39 éves eddigi pénzügyminiszter, Jyrki Katainen. Fiatal kora ellenére az egyik legtehetségesebb finn politikusnak tartják.

A vasárnapi választások nagy győztese azonban kétségtelenül a leendő kormányfő politikájával szöges ellentétben álló euroszkeptikus, idegengyűlölő Igazi Finnek pártja, amely négy éve még csak a szavazatok alig valamivel több mint 4 százalékát szerezte meg. Mostani választási szereplésével a harmadik legerősebb finn párt lett.

Timo Soini, az euroszkeptikus és idegenellenes Igazi Finnek elnöke örül a harmadik helynek
Helsinki, 2011. április 17. Timo SOINI, az euroszkeptikus és idegenellenes Igazi Finnek nevű párt elnöke örül a finnországi parlamenti választások első eredményeinek hallatán Helsinkiben. Az Igazi Finnek a harmadik helyen áll a kormánykoalícióban részt vevő konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt mögött. (MTI/AP/Martti Kainulainen)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.