Csoportosan erőszakolják a menekült nőket

A főváros környékén lévő menekülttáborokban a fegyveres csoportok – köztük a szomáliai kormányerők tagjai - megerőszakolják a nőket, állítja a Human Rights Watch (HRW) jelentése.

Főleg olyan nőkről van szó, akik Szomália éhség és konfliktusok sújtotta területeiről menekültek Mogadishu menekülttáboraiba. A jelentés idéz egy 23 éves nőt, aki kilenc hónapos terhes volt, amikor a hadsereg egyenruhájába öltözött férfiak megerőszakolták. Egy másik megszólaltatott nőnek pedig a le kellett vágni a lábát, miután megerőszakolták és meglőtték.

A menekülttáborok vezetői nemcsak a nőket, hanem a táborok többi lakóját is bántalmazzák, az élelmiszert és más segélyeket elveszik tőlük, illetve a tábori őrök diszkriminálják is bizonyos etnikai csoportok és klánok tagjait. Az elsősorban a 2011 óta érkezett menekültekre fókuszáló jelentés szerint az őrök fogolyként bánnak az itt élőkkel, akik nem igazán hagyhatják el a tábort.

A HRW megjegyzi, hogy a tavaly szeptemberben hatalomra került szomáliai kormány nagyon hatásos kijelentéseket tett, de ebből a gyakorlatban alig valósult meg valami. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.