Csoportos erőszak helyett becsületgyilkosság?

Mégsem erőszakolták meg azt a két indiai tinédzsert, akiket egy fára akasztva találtak meg májusban – állítja a nyomozást végző Központi Nyomozóiroda (CBI). Még a rokonok is gyanúba keveredhetnek.
Bár az esetet követő boncolás szerint a 14 és 15 éves, alsóbb kasztból származó unokatestvérek csoportos erőszak, majd gyilkosság áldozatai voltak, a csütörtökön nyilvánosságra hozott igazságügyi szakértői vizsgálat eredménye szerint a lányokat nem erőszakolták meg.
A két lány halála után több tüntetést is tartottak. Az egyiken elégettek egy Akiles Jadav Uttar Prades-i miniszterelnököt megtestesítő bábut is
A két lány halála után több tüntetést is tartottak. Az egyiken elégettek egy Akiles Jadav Uttar Prades-i miniszterelnököt megtestesítő bábut is
JITENDRA PRAKASH / Reuters

Az egyik áldozat apja sokkos állapotba került a hírtől. "Nem tudom, hogy a labornak küldött minták a lányomtól vagy mástól származnak-e. A boncolás óta [a hatóságok] minden erejükkel azon vannak, hogy eltussolják a tényeket. Egyszerűen megtagadják tőlünk az igazságot" – idézte a férfi szavait a BBC.

Az ügyet vizsgáló CBI csak szűkszavúan tájékoztatta a nyilvánosságot, ám sajtóértesülések szerint a szakértők ugyan megvizsgálták a lányok ruháját és egyéb személyes tárgyait, ám nem találtak férfitól származó DNS-t.

Az eset után nem sokkal később őrizetbe vett férfiak – köztük rendőrök – ruháját is megvizsgálták, ezekről állítólag a bizonyító erejű női DNS hiányzik.

Az egyik áldozat édesanyja júniusban
Anindito Mukherjee / Reuters

Egyelőre kérdéses, hogy a CBI miként oldja fel az első boncolást követő, és a mostani eredmények közötti szöges ellentmondást. A múlt hónapban ugyan tervezték az újabb boncolást, de az Észak-Indiát sújtó árvíz miatt nem tudták exhumálni a holttesteket.

Az ügynek azonban nem ez az egyetlen homályos pontja. A BBC delhi tudósítója szerint az áldozatok rokonai is gyanúba keveredtek, miután egyes hírek szerint a vallomástétel során nem szerepeltek kielégítően a hazugságvizsgáló tesztjén.

Ebből többen arra következtettek, hogy a lányok becsületgyilkosság áldozatai lettek, ám ezek a feltételezések egyelőre megalapozatlanok, és a család mindent tagad.

Az Uttar Prades államban történt eset országos felháborodás váltott ki, csakúgy, mint minden hasonló történet az elmúlt két évben. Az első nagy médiafigyelmet kiváltó ügy 2012 decemberében történt, amikor egy delhi buszon többen megerőszakoltak egy diáklányt, aki később belehalt sérüléseibe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.