Csónakon szöktek meg Észak-Koreából

A Sárga-tengeren csónakon szökött át Dél-Koreába kilenc észak-koreai állampolgár - közölte szerdán (meg nem nevezett kormányzati és katonai forrásokra hivatkozva) a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Mint egy szöuli illetékes elmondta, a disszidensek a múlt szombaton értek partot a Dél-Koreához tartozó Udo szigetén, és közölték, hogy nem akarnak visszatérni hazájukba. Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg, a hatóságok jelenleg vizsgálják a szóban forgó személyek haladási útvonalát és szökésük okát.

A koreai háborút 1953-ban lezáró fegyverszünet megkötése óta a jobb élet reményében már több mint 20 ezer észak-koreai menekült a fejlett Dél-Koreába. A rendszeres disszidálások ugyanakkor súlyos diplomáciai feszültséget szítanak a két ország között, mivel az elszigetelt észak-koreai állam több ízben azzal vádolta meg déli szomszédját, hogy erőszakkal bírja rá állampolgárait a maradásra.

Februárban Phenjan hevesen tiltakozott, amikor 31, Dél-Koreába átszökött észak-koreai közül négy nem tért haza, amit Észak szerint Szöul kényszerített ki. A most dél-koreai felségvizekre hajózott személyek között gyerekek és nők is vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.