Csokornyakkendős tiltakozás

Csokornyakkendő viselésével tiltakozik több tucat román közéleti személyiség az ellen, hogy a kormány kivette az államelnök hatásköréből és a szenátusnak rendelte alá a Román Kulturális Intézetet (ICR).

A csokornyakkendő az azonosulást jelzi az intézetet irányító Horia-Roman Patapievici-csel, aki maga is gyakran viseli az említett kiegészítőt: a tüntetők szerint a kormány valódi szándéka a közíró, filozófus menesztése.

A kormány múlt héten sürgősségi rendeletben módosította az ICR működési törvényét. Az azonnal hatályba lépő rendelkezés szerint az intézet igazgatóját és két helyettesét a szenátus plénuma nevezi ki a házbizottság javaslatára, még június vége előtt.

Kiállt Patapievici mellett a román kulturális élet számos képviselője, köztük Cristian Mungiu, a filmes új hullámhoz tartozó, többszörös Arany pálma-díjas rendező. Művészek és „civilek” on-line petícióban kérik a sürgősségi rendelet visszavonását. Tiltakozó levelüket tegnap délutánig közel háromezren írták alá. Mindenekelőtt az intézkedés azonnali hatályát kifogásolják, illetve leszögezték, hogy az ICR-nek köszönhetően válhattak ismertté alkotásaik a határokon túl. Az intézet támogatásával román írók több száz könyvét fordították le és adták ki nyugati országokban, a 17 fiókintézmény rendezvényeire csak kétmillióan voltak kíváncsiak.

A kormányfő azzal védekezik, hogy a szenátus vezetésében az ellenzék van többségben, így a hatalom, ha akarná, sem állíthatná saját emberét az ICR élére. Parapievici mandátuma amúgy decemberben járna le, és az igazgató jelezte, hogy nem vállal újabb megbízást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.