Csökkent Tuskék előnye

A kormányzó Polgári Platform (PO) továbbra is vezet, de előnye némileg csökkent az exit poll adatokhoz képest a vasárnapi lengyelországi parlamenti választásokról közzétett hivatalos részeredmények szerint.

A szavazatok 63,74 százalékának megszámlálása után a PO 37,47 százalékkal áll az első helyen - közölte az országos választási bizottság hétfő hajnalban. Második az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) 30,61 százalékkal. A parlament alsóházába (szejm) bejutott még a melegjogokért és a marihuána legalizálásáért kiálló baloldali Palikot Mozgalma (RP) 9,8, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 9,51 és a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 8,24 százalékkal.

A szavazatokat mandátumokra átszámolva az új szejm összetétele a részeredmények alapján a következőképpen alakul: PO - 191, PiS - 162, PSL - 42, RP - 36, SLD - 28, német kisebbség - 1 képviselő. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kormánykoalíció két pártja, a PO és a PSL együtt 233 mandátummal rendelkezne a 460 tagú alsóházban, s így meglenne a szűk többségük a kormányzás folytatásához.

Ha az eredmények nem változnak, Lengyelországban az 1989-es rendszerváltozás óta először történik meg, hogy egy párt kormányzati felhatalmazást kap két egymást követő parlamenti időszakra.

A felsőházi (szenátus) választásokon a részeredmények szerint a 100 mandátum közül a PO 63-at, a PiS 28-at, a PSL 2-t szerzett meg. További 7 szenátori hely más indulóknak jutott. A választási részvétel 47,25 százalékos volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.