Csökkent a marihuána-, nőtt a kokainfogyasztás a franciáknál

Idén több mint 10 tonna kokaint foglaltak le a francia hatóságok, az elfogott kannabisz mennyisége a tavalyihoz képest azonban nem változott: idén is 52 tonnányi került a rendőrség kezére.

Nagyon megnőtt a lefoglalt kokain mennyisége 2011-ben, állítja a drogfogyasztás és -árusítás ellen létrehozott francia tárcaközi misszió elnöke, Étienne Apaire, aki szerint az Antillák még mindig a drogkereskedők egyik legnagyobb beszállítója.

Operatőr filmez egy 110 kilós, a rendőrség által egy párizsi külvárosban elfogott kokainadagot
A cameraman films a haul of 110 kg (242.5 lbs) of cocaine, November 27, 2010, which was seized by police in the Paris suburb of Neuilly-sur-Seine November 26, 2010. The cocaine was found at the home of an individual during investigations by a specialized regional taskforce. REUTERS/Stringer/France (FRANCE - Tags: CRIME LAW)

A Franciaországba szállított drog nagy része ugyanis még mindig légi úton jut az országba, általában az utazók táskáiban vagy rakományba rejtve, és még mindig gyakori a „szamarak” által behozott drog is, vagyis mikor a csempész lenyeli az árut, és így juttatják el rendeltetési helyére. Ezeket az embereket azonban gyakran letartóztatják, mikor visszaindulnának Latin-Amerikába, írja a Le Figaro.

A legnagyobb idei kokainszállítmányt – egy egytonnás adagot – mégsem a légiszektorban, hanem hajókon ideszállított konténerekben találták meg még februárban, Le Havre kikötőjében. A vámosok szerint még soha nem kaptak el ekkora, tengeri úton szállított rakományt.

A marihuánát más módszerekkel, az úgynevezett "Go Fast" autókkal vagy hajókkal közvetítik. Ezek általában egyszerű személyautók, melyek az ország egyik részéből a másikba, de ha kell, akár még Spanyolországig is elszállítják a drogot. Idén összesen ötven ilyen szállítót füleltek le.

A hatóságok tartanak a metanfetamin megjelenésétől Franciaországban, mely eufóriát kiváltó hatása miatt rendkívül gyorsan függőséget okoz.

Bíztató azonban, hogy 2003 óta a marihuánafogyasztás csökkenését tapasztalják – ezzel párhuzamosan viszont veszélyesen megnőtt az alkoholfogyasztás, ezen belül pedig a rendszeres részegség a tinédzsereknél. Ennek kivédésére prevenciós kampányt indítanak 2012-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.