Csökkent az élelmiszerek ára Romániában

Tovább csökkentek Romániában a fogyasztói árak augusztusban, amikor az előző évi árszintnél 1,9 százalékkal, a júliusinál pedig 0,5 százalékkal adták olcsóbban termékeiket a kereskedők - derült ki a statisztikai intézet csütörtöki jelentéséből.

A román infláció júniusban fordult negatív tartományba, amikor a bukaresti kormány valamennyi élelmiszerre és alkoholmentes italra kiterjesztette a 9 százalékos kedvezményes áfát. Az általános forgalmi adó jelenleg 24 százalékos Romániában.

A mínusz 1,9 százalékos éves infláció újabb történelmi mélypontnak számít a rendszerváltozás óta, miután júniusban 1,6, júliusban pedig 1,7 százalékos negatív inflációt regisztráltak havi összevetésben.

Éves összevetésben az élelmiszerek lettek jelentősen olcsóbbak, amelyekért 7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly. Az egyéb termékek 0,8 százalékkal drágultak, a szolgáltatások pedig 2 százalékkal kerültek többe.

Jövőre a fogyasztói árindex a központi bank előrejelzése szerint visszakerül a pozitív tartományba, így 2016-ban 0,7 százalékos éves inflációra számítanak Romániában, ami 1,2 százalékponttal alacsonyabb a korábban jelzettnél.

Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója az inflációs várakozás kiigazításakor úgy nyilatkozott: bár három egymást követő negyedévben is várhatóan negatív tartományban lesz a román infláció, nem fenyegeti "deflációs-veszély" a román gazdaságot, mert az árcsökkenést nem a kereslet visszaesése, hanem az áfacsökkenés okozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.