Csökkenőben az amerikai jobboldal szavazóbázisa

A tavalyi amerikai elnökválasztás óta a Republikánus Párton belül komoly vita indult el arról, hogyan növelhetné a párt népszerűségét. A washingtoni lap szerint a jobboldal támogatottságának visszaesése hátterében elsősorban demográfiai okok húzódnak meg.

Az elmúlt öt elnökválasztás közül négyben a demokrata jelölt kapta a több szavazatot. Bármilyen összehasonlításban is vizsgáljuk a két párt támogatottságát a tavalyi elnökválasztáson, a statisztikából az derül ki, hogy a baloldal népszerűsége szinte minden társadalmi szegmensen belül meghaladja a konzervatívokét. A konzervatívok kizárólag a fehér munkásosztálybeli férfiak körében kaptak több szavazatot.

A The Washington Post szerint a baloldal előretörésének elsődleges oka az urbanizáció. A városlakók körében mindig is a Demokrata Párt volt a népszerűbb. Mivel az elmúlt években egyre nő a városban lakók, és csökken a vidéken élők száma, a baloldal bázisa bővül, a hagyományosan jobbra szavazó területek lakossága viszont folyamatosan csökken.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.