Csökkenek a cseh politikusi fizetések

Öt százalékkal csökkennek jövőre a politikusi fizetések Csehországban. A törvénymódosítást Václav Klaus államfő aláírta - közölte Radim Ochvat, az államfő szóvivője.

A vezető politikusok bérének csökkentése része annak a megszorító csomagnak, amelyet a kormány javaslatára a parlament fogadott el, hogy mérsékeljék a jövő évi költségvetési hiányt.

Amennyiben a törvénymódosítást az év végéig nem fogadták volna el, akkor a jelenlegi szabályozás szerint a jövő évben jelentősen megugrott volna a politikusok fizetése Csehországban. A képviselői átlagfizetés a mai havi 59 ezer koronáról 75 ezer koronára emelkedett volna. A módosítás alapján azonban a következő négy évben 55 ezer korona lesz a képviselői havi átlagbér. A képviselők már az idén 4 százalékkal kevesebbet kerestek, mint tavaly.

A parlamenti pártok frakcióvezetői, illetve a parlamenti bizottságok elnökei 78 700 koronát visznek haza jövőre havonként. A miniszterek, az alkotmánybírák és a parlamenti alelnökök havi bére 106 ezer korona lesz. A miniszterelnök, az alkotmánybíróság elnöke valamint a két házelnök valamivel több mint 150 ezer koronát kap, míg Václav Klaus fizetése 186 300 koronára csökken.

A megszorító csomag alapján a közszférában jövőre 10 százalékkal lesz alacsonyabb a bértömeg, ami a közalkalmazottak ismételt országos tiltakozását vonta maga után. Várható, hogy a bércsökkentések ügye az alkotmánybíróság elé kerül. Csehországban az országos havi bruttó átlagbér 23 ezer korona körül van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.