Csökken a hongkongi tüntetések határozottsága

A hongkongi demokráciapárti tüntetők száma egyre fogy, miközben a hatóságok folyamatosan bontják le a barikádokat. A hét közepétől a központi negyedre is kiterjed a tisztogatás.

A választási reform elérése érdekében múlt héten éhségsztrájkba kezdett egyik tüntető, Joshua Wong a Reuters értesülése szerint kijelentette, hogy a kitartó demonstrálók továbbra is békés eszközökkel küzdenek céljaikért.

Egy idős, a tüntetésekkel szimpatizáló férfi szerint a barikádok teljes felszámolása csak idő kérdése, és amint ez megtörténik, mindenki békésen elvonul majd.

A hongkongi kormányzó a hétvégén ismételten visszautasította a politikai reformokat célzó tárgyalások fonalának újrafelvételét, miközben több százan vonultak fel a tüntetők ellen alkalmazott hatósági brutalitások miatt. A vezető felszólította a tüntetőket, hogy ne lépjenek fel erőszakosan a követeléseikkel.

Hétfőn nagyjából 100 demonstráló gyűlt össze az Admiralitás által uralt központi helyszínen. A többségében diákokból álló tüntetők legtöbb sátra azonban üresen állt, az itt összegyűlt emberek ma már inkább szenzációhajhász turisták. A legelszántabb tüntetők viszont a végsőkig kitartanak, számukra ez már inkább önvédelem, nem pedig ellenállás.

A hongkongi demonstrálók a szárazföldi Kínával egyenrangú szavazati jogot követelnek a különleges igazgatású tartománynak, és azt, hogy Peking beleszólása nélkül választhassák meg vezetőiket 2017-ben. Kínának azonban ez az ötlet nem tetszik, ragaszkodik a jelöltek előzetes szűréséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.