Csoda: nem verték szét a moszkvai melegparádét

A zaklatás és verés elmaradása a jó szervezésnek köszönhető, nem annak, hogy megváltozott a rendőrök véleménye a melegekről - állítja egy aktivista. Engedély a két felvonulás egyikére sem volt.

Először Moszkva belvárosának elegáns sétálóutcáján, az Arbaton vonult végig mintegy 25 ember. Mintegy 10 perces demonstrálás után, meglátva az előttük felsorakozott rendőröket, a résztvevők szétoszlottak. Pár órával később a főváros északnyugati részén egy kisebb, külföldiekből álló csoport, amelyet Peter Tatchell brit melegaktivista vezetett, szivárványszínű zászlót bontott, és a "Homofóbok nélküli Oroszországot!", "Egyenlő jogokat kompromisszumok nélkül!" jelszavakat skandálta a Lenyingradszkij proszpekten vonulva.

- Oroszországban ma ugyanaz a helyzet, mint a szovjet időszakban. A rendőrség meg a szövetségi biztonsági szolgálat vadászik a békés tiltakozásra készülőkre, mintha bűnözők vagy terroristák lennénk - nyilatkozta az Associated Press Television Newsnak Tatchell.

A moszkvai rohamrendőrség, amelyet a homoszexuálisokat az ördöghöz hasonlító Jurij Luzskov polgármester nyilatkozatai is bátorítanak, eddig mindig erőszakosan szétoszlatta a melegek 2006-ban kezdődött megmozdulásait. Az orosz ortodox egyház szintén a leghatározottabban fellép a melegek ellen.Nyikolaj Alekszejev, a szombati megmozdulás egyik szervezője annak tulajdonította az erőszakos oszlatás elmaradását, hogy nagyon gondosan, titokban készítették elő a megmozdulást.

Volker Beck, a német Zöldek parlamenti képviselője sikerként könyvelte el, hogy a moszkvai hatóságok tiltó határozata ellenére sikerült felhívni a nyilvánosság figyelmét az oroszországi melegek súlyos helyzetére. Beck, akit a két évvel ezelőtti moszkvai melegtüntetés alkalmával véresre vertek és zsuppkocsiba tuszkoltak a rendőrök, Moszkvában adott nyilatkozatában ugyanakkor bírálta, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfő nem gondoskodik az emberi jogok érvényesítéséről, noha szavakban kiáll a demokrácia mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.