„Csoda történt” - felépült az agydaganatos kisfiú

Ashya King egy év után hazatért Prágából a nagy-britanniai Portsmoutba.

„Kisfiam teljesen egészséges, a legutóbbi CT-felvételeken az orvosai szerint már nyoma sincs a daganatnak" - adta közre a jó hírt videoüzenetben és a közösségi oldalakon a hat esztendős angol gyermek édesapja, Brett King. Édesanyja a The Sunnak nyilatkozva pedig valóságos csodáról beszélt, amelyet a prágai Protoncentrum munkatársai, majd pedig a spanyol kezelőorvosai vittek végbe, akik közösen megmentették a fiú életét. Miután megérkeztek családi házukba, a kisfiú első kérése az volt, hogy mielőbb találkozhasson a nagymamájával.

Újra együtt a család

Ashya és az édesanyja
Jon Nazca / Reuters

Az orvosok riasztották a rendőrséget arra hivatkozva, hogy a kisfiú kellő ellátás nélkül azonnal életveszélybe kerül. Az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki szülei ellen, akiket végül Malaga közelében, találtak meg. Ashyát azonnal az ottani kórházba szállították, édesanyját és édesapját pedig vizsgálati fogságba helyezték.

Ashya King egy éve került a világsajtó címlapjaira, miután édesapja kicsempészte őt a southamptoni kórházból, ahol kemoterápiás kezelést kapott. Állapota ugyanis rohamosan rosszabbodott, a gyomrába vezetett szondán át etették és itatták és közölték a szülőkkel, hogy készüljenek a legrosszabbra. Ezután vitte el kérés és engedély nélkül a gyermekét az apja.

Kihallgatásuk során a szülők azt állították, hogy tengerparti villájukat akarják eladni, a vételár költségéből pedig kisfiuk prágai gyógykezelését fedezni. Azért akarták oda vinni Ashyát, mert sokat olvastak a cseh orvosok korszerű eljárásáról. Ezután szabadon bocsátották őket, a prágai Protocentrum vezetői pedig az egészségügyi dokumentáció áttanulmányozása után vállalták a terápiát.

Ashya tavaly, szeptember végén érkezett a szüleivel Prágába, ahol másfél hónap alatt harminc protonsugárzást kapott az agyára és a gerincvelőjére. Állapota lényegesen javult, terápiája minden mellékhatás, illetve szövődmény nélkül zajlott.

- A protonsugárzás nem csodaszer, viszont azért korszerű módszer, mert pontos célpontra lehet alkalmazni, tehát nem károsítja az egészséges szöveteket, miként a szívet és a hasnyálmirigyet sem - tájékoztatta november végén rendkívüli sajtótájékoztatóján Jirí Kubes, a világhírű intézet főorvosa.

Ashya prágai terápiája 1,8 millió koronába (hozzávetőleg 20 millió forintba) került, amit a brit egészségügyi biztosító (NHS) először nem akart megtéríteni, ám akkora felháborodás fogadta bejelentésüket, hogy néhány héten belül átutalták ezt az összeget. Karácsony előtt a kisfiút visszaszállították Spanyolországba, ahol Hernándes Funes spanyol orvosprofesszor vezetésével segítették a teljes felépülését. Kora tavasztól újra jár, ismét tud beszélni és fokozatosan visszatért az étvágya is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.