Csillag Hercegnő sem hatotta meg az argentinokat

A Falkland-(Malvin-)szigetek miatti perpatvar miatt nem engedélyezték, hogy kikössön két brit óceánjáró luxushajó, s az utasok látogatást tehessenek a tűzföldi Ushuaia városában.

Az Adonia és a Star Princess (Csillag Hercegnő) szombaton hagyta el a Falkland-szigeteket, s útközben a chilei Punta Arenas felé álltak volna meg a legdélibb fekvésű argentin városban. Az Adonia január 13-án indult el Southamptonból 710 utassal a fedélzetén, a szintén brit tulajdonú Star Princess pedig február 18-án Rio de Janeiróból indult egy 14 napos körútra.

Ez az első eset, hogy Tűzföld tartomány kormányzója “szélesen értelmezve” alkalmazta a hat hónapja hozott döntést, amely megtiltja brit hadihajók, illetve a térségben természeti kincsek feltárásával foglalkozó hajók kikötését argentin felségterületen. Fabiana Rios kormányzó közölte, hogy a háborús veteránok kérésének engedett, amikor a törvényt brit utasszállító hajóra is kiterjesztette.

Argentína és Nagy-Britannia között a viszony az utóbbi hónapokban tovább mérgesedett a Falkland- (spanyolul Malvin-) szigetek felségjoga miatt. Közeledik a falklandi háború kitörésének harmincadik évfordulója, amikor Argentína katonai erővel próbálta meg visszaszerezni az angolok által 1823-ban elfoglalt szigeteket.

Cristina Fernández de Kircher argentin elnök a közelmúltban az ENSZ-hez fordult, hogy tárgyalásokat kényszerítsen ki a “gyarmatosító” Londonnal. Nagy-Britannia annyiban járult hozzá a feszültség élezéséhez, hogy a Falkland-szigetekre menesztette több hónapos mentőhelikopteres gyakorlatozásra Vilmos herceget. London ugyancsak bejelentette, hogy legkorszerűbb hadihajóját küldi a térségbe biztosítandó a Déli Georgia és a Déli Sandwich-szigetek körül kiszélesített tengeri övezetet, ahol egyebek között kőolajfeltárási kutatásokat folytatnak.

A két brit luxushajó
Cruise ships Adonia of P&O Cruises (L) and Star Princess of Princess Cruises dock a day after being denied mooring at Argentina's southernmost city of Ushuaia, in Punta Arenas port in southern Chile, February 28, 2012. The Adonia and Princess Cruises' ship Star Princess were both prevented by authorities from docking in Argentina due to their prior stop in the disputed Falkland Islands, upping the ante in the country's spat with Britain over the Falklands. REUTERS/Joel Estay (CHILE - Tags: POLITICS MARITIME TRANSPORT)

A Buenos Aires által vitatott felségjogú szigeteknél most kiszélesített "védett tengeri terület" több mint egymillió négyzetkilométernyi, azaz négyszerese Nagy-Britannia területének – írta a keddi The Guardian. A londoni külügyminisztérium a szigetek és környéke hihetetlenül gazdag biodiverzitásának, ritka madarainak megőrzésével, illetve az ottani hallelőhelyek védelmével indokolta a brit felségterület kiszélesítését.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.